Egyre több alkalmi munkás

Idén nyolc hónap alatt jóval több AM-könyvet váltottak, mint tavaly egész évben.

Augusztus elsejétől igényelhető a munkaügyi központokban a kék és zöld munkavállalói könyv. A kéket a hazai alkalmi munkavállalók, a zöldet pedig a nem uniós országból érkező mezőgazdasági idénymunkások válthatják ki.

A munkabérhez igazodó, postán vásárolható közteherjegyet ezekbe ragaszthatják be a munkaadók. Az évi 120 nap helyett 200 napot lehet dolgozni a kék könyvvel, a mezőgazdasági idénymunkáknál pedig megszűnt a havi 15 napos korlátozás, összefüggően 90 napig tarthat az alkalmi foglalkoztatás.

Megyénkben már a jogszabályi változtatást megelőző időszakban is ugrásszerűen nőtt az AM-könyvet váltók száma. A megyei munkaügyi központ adatai szerint idén az első kilenc hónapban valamennyi munkaügyi kirendeltségen többen vállaltak legálisan alkalmi munkát, mint az elmúlt évben összesen.

A tavalyi 9854 darabbal szemben idén szeptember 30-ig 15 ezer 194 AM-könyv talált gazdára. A balmazújvárosi kirendeltség területén például 246 százalékos volt a növekedés.

Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az idén 9 hónap alatt majdnem annyival több AM-könyv talált gazdára Hajdú-Biharban, mint tavaly egész évben. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, év végéig további 5 ezer AM-könyvet adhatnak ki.


Kifehérítik a feketemunkát
Az adóhatóság munkatársai az utóbbi időben leggyakrabban építkezéseken tártak fel foglalkoztatási szabálytalanságokat. Augusztus 29-étől a nettó 10 millió forint feletti értékű építkezési tevékenységet be kell jelenteni az építtetőnek az I. fokú építésügyi hatóságnak és az adóhatóságnak. Megyénkben eddig 87 ilyen bejelentés érkezett az adóhivatalhoz. Ezek közül 36-ot az elsőfokú építésügyi hatóságok, 51-et pedig az építtetők küldtek be. A bejelentett építkezések kivitelezési értékének alsó határa 12 millió, a felső pedig 256 millió forint volt.

Kapcsolódó anyagok:

  • 2005. július 31.: Hétfőtől kapható a kék és a zöld könyv