Egyre több a megunt, kidobott hüllő

Kígyók, krokodilok, teknősök és gyíkok. Az elmúlt években egyre több család választja házi kedvenceinek ezeket az egzotikus hüllőket, de gyakran nem foglalkoznak azzal, hogy hol tartsák és mivel etessék ezeket az állatokat. A hüllők így egy idő után már csak gondot jelentenek és a tulajdonosok szabadulnának az állatoktól – állítják állatkereskedők és állatvédők egyaránt.

A legnagyobb probléma, hogy a néhány centisen megvásárolt hüllő az évek alatt több méteresre is megnőhet, már félelmet kelt, egyre terhesebb a tartása, és szabadulna tőle a család.

Az utóbbi időben a boa, a piton a gyerekek egyik kedvence lett, de pár év alatt az alig méteres kígyóból 6-8 méter hosszú, 100 kilós óriáskígyó lesz, melyet már nem csak kényelmetlen és nehézkes, de akár életveszélyes is tartani, de ugyanez elmondható a varánuszról, a leguánról, de több teknősről is – mondta a Független Hírügynökségnek Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

A megunt, méretes hüllőkből évente 8-10 példány kerül csak a Szegedi Vadasparkba, amely egyébként nincs berendezkedve hüllők tartására, ennek ellenére befogadják a megunt állatokat.

A tapasztalatok szerint az óriáskígyó szaporulatot gyorsan elkapkodják a szülők a kereskedésekből, a kisebb példányokhoz ugyanis már párezer forintért hozzá lehet jutni – mondta a Független Hírügynökségnek Gyöngyösi Miklós állatkereskedő. A gyerekek imádják, a szülők ezért gyakran gondolkodás nélkül megveszik nekik, de amikor már a méretei miatt nehézkes tartani egyre gyakrabban van, hogy az utcára kerül a méretes kígyó, de ez más hüllőkre, gyíkokra, teknősökre is igaz – teszi hozzá az állatkereskedő.