Egyre több a kövér Amerikában

Négy felnőttből egy túlsúlyos az Egyesült Államokban – derült ki az amerikai kormányzat felméréséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

2005-ben az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 23,9 százaléka volt kövér (30-nál magasabb testtömeg-indexszel), míg 2007-re ez az arány 25,6 százalékra nőtt. A testtömeg-indexet úgy számítják, hogy a testsúlyt elosztják a magassággal.

Az össz-ameriaki átlagnál rosszabb a helyzet Alabama, Mississippi és Tennessee államokban, ahol háromból egy felnőtt cipel túlsúlyt.

Mississippi a legszegényebb amerikai állam, és ott a legnagyobb az elhízott emberek aránya 32 százalék. Coloradóban – amely a lista másik végén áll – a felnőttek csupán 18,7 százaléka túlsúlyos. Ez volt egyébként az egyetlen állam, ahol az arány 19 százalék alatt maradt.

A teljes lakosság köréban a nem spanyol származású, fekete bőrű nők között a legtöbb az elhízott: minden 10-ből négy. Az is kiderült, hogy a diplomásak hajlanak a legkevésbé zsírpárnák növesztésére.

Egy tavalyi washingtoni jelentés szerint az elmúlt 25 évben megduplázódótt a túlsúlyos felnőttek aránya: 1978-80-ban 15 százalék volt, 2003-04-ben pedig már 32.