Egyre több az agresszió az egészségügyben – RTL Híradó

Három hónap alatt 35 bűncselekmény történt egészségügyi dolgozókkal szemben, legalábbis márciusig ennyi esetben indult eljárás az RTL Híradó számára összegyűjtött rendőrségi adatok szerint.

A kórházi szakemberek szerint ennél jóval több erőszakos cselekmény történik, a szidalmazás és arrogáns viselkedés mindennapos.


Vastag műanyag védi a dolgozókat a Heim Pál Gyerekkórház betegfelvételén. Előfordult ugyanis, hogy egy magából kivetkőzött szülő átnyúlt a pulton és megfogta a doktornőt és odarántotta. Egy másik szülő pedig az intenzív osztályon tört-zúzott, sőt még a rendészt is leütötte. A kórházi dolgozók azt mondják, mindennap előfordul, hogy beteg vagy hozzátartozó inzultálja őket. De egyre több a szóbeli vagy fizikai erőszak is. A rendőrség adatai szerint idén januártól márciusig 35 esetben indítottak eljárást kórházi dolgozót ért bűncselekmény, például zaklatás vagy testi sértés miatt.

A pszichiátriai főnővér maga is volt már támadás áldozata a munkahelyén. Már tudja, hogyan védje meg magát. Ez a legveszélyesebb terület, hiszen sokszor a betegség tünete az agresszió. Csakhogy még őket sem készítik fel ezekre a szituációkra. Tunyi Tünde az RTL Híradónak azt mondta: kommunikációt tanítanak a főiskolán is, de nem elég mélységben. Aki kliensekkel foglalkozik, bárhol előfordulhat agresszió – tette hozzá.

Az intézményben ezért kidolgoztak egy programot, amit lehetne oktatni. Harmat György, a kórház főigazgatója azt mondta: a cél, hogy legyen erőszakmentes az egészségügy, és ez vonatkozik mind a betegekre, mind az ápolókra, a hozzátartozókra és az orvosokra is.

Most már a Kórházszövetség is fellép az erőszak ellen, szeretnék elérni, hogy szigorúbban büntessék a kórházi dolgozókkal szembeni agressziót.