Egyre nő a Fidesz előnye a Századvég szerint

Bár mindkét nagy párt támogatottsága nőtt, egyre nagyobb a különbség közöttük. A Fidesz több hívet szerzett magának, így előnye is nagyobb – derül ki a Századvég Alapítvány és a Forsense márciusi közös közvélemény-kutatásából. A március 15-i zavargásokról az emberek túlnyomó része hallott és a rendőrség munkáját is egységesen pozitívan ítélik meg.

Ha ezen a hétvégén lennének a választások, akkor az emberek 30 százaléka a Fidesz, 19 százaléka pedig az MSZP mellé tenné le a voksát. Előbbire 5, utóbbira pedig 2 százalékkal szavaznának többen, mint az előző hónapban. Bár mindkét párt népszerűsége nőtt valamennyivel, a különbség már meghaladja a 10 százalékpontot.
Közben az MDF megtartotta dobogós helyét, az emberek 5 százaléka szavazna a kisebbik ellenzéki pártra az SZDSZ támogatottsága pedig továbbra is a 2 százalékos mélyponton áll.

A biztos szavazók körében még nagyobb a különbség a két nagy párt tábora között: 54 százalék voksolna a Fideszre és 32 az MSZP-re. Az előző hónaphoz képest mindkét párt támogatottsága 3 százalékkal változott, az ellenzékié nőtt, a kormánypárté pedig csökkent.
Az MDF szavazóinak aránya meghaladja, az SZDSZ-é pedig megközelíti az 5 százalékot.

A Fidesz előnye ellenére, továbbra sem jellemző a kormányváltó hangulat a kutatás adatai szerint. A megkérdezettek 45 százaléka szeretné, hogyha az MSZP maradna a posztján. A vezető politikusok kérdését tekintve az emberek 35 százaléka Gyurcsány Ferencet, 34 százaléka pedig Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői poszton, 23 százalék azonban egy új miniszterelnöknek szavazna bizalmat.

A március 15-i zavargásokért a válaszadók túlnyomó többsége magukat a tüntetőket okolta. A rendőrség fellépését a legtöbben – 71 százaléknyian – éppen megfelelőnek tartották, köztük sok Fidesz szavazó is. Az emberek csaknem fele szerint egyébként van összefüggés az utcai harcok és a Fidesz rendezvénye között, főként a kormányoldal támogatói látták így.

Az ellenzék népszavazási kezdeményezéséről az emberek túlnyomó többsége már hallott és a megkérdezettek csaknem fele az Alkotmánybíróság döntését is ismerte nagyjából. A megsemmisített és jóváhagyott kérdéseket konkrétan azonban már igen kevesen tudták felsorolni.
A többség – 58 százalék – egyébként biztosra állítja, hogy elmenne a népszavazásra.