Egyre neveletlenebbek a diákok – RTL Klub

Szigorúbb büntetésekre van szükség a tanárok egy része szerint. A Pedagógusok Szakszervezete úgy véli, kevés eszközük van a diákok fegyelmezésre, és az elmúlt években sokat romlott a gyerekek, fiatalok iskolai magatartása. Az érdekképviselet most összegyűjti a diákokkal kapcsolatos legtöbb panaszt, és utána javaslatot tesznek a szigorításra – számolt be az RTL Klub Híradója.

Évekkel ezelőtt egy szaktanári figyelmeztetés még súlyos jelzés volt, a pedagógusok szerint ma már egy-két iskolában a diákok szinte versenyeznek azon, hogy kinek telik be hamarabb az ellenőrzője.

Az egyik budapesti egyházi gimnáziumban az átlagosnál jobb a helyzet, de így is találkoznak ezzel a problémával. Sümegh László, a Szent Margit Gimnázium igazgatója szerint a legnagyobb gond az, hogy átalakult a családok szerepe. A szülők az iskolától és a pedagógusoktól várják azt, hogy megneveljék gyermekeiket – mondta, hozzátéve, hogy az idén felvételizett gyerekek több mint fele olyan családból jött, ahol a szülők elváltak.

A pedagógusok szerint a tanárok ma már nem igazán számíthatnak a szülők együttműködésére. A gyerekek viszont tudják, hogy a tanárnak nincs olyan eszköze, amivel úgy tud rájuk hatni, mint egy szülő.

“Túl sokszor mondjuk és hallják a gyerekek, hogy mik a jogaik” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet főtitkára. Hozzátette, hogy a kötelességeikről azonban, amelyeket a közoktatási törvény is nagyon pontosan leír a szülőkre és a tanulókra nézve is, szeretnek megfeledkezni.

A Pedagógus Szakszervezet most összegyűjti az iskolában tapasztalt problémákat, és javaslatot tesz arra, hogyan lehetne hatékonyabban fenntartani a rendet az iskolákban.