Egyre népszerűbb a metamfetamin Ausztráliában

Minden ötödik huszonéves ausztrál kipróbálta már a metamfetamint, derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozzott jelentésből. Az ausztrálok droghasználatáról szóló statisztikai jelentés rávilágít arra, hogy a stimulánst használók többsége más drogokkal együtt használja a szert.

Jelentősen megemelkedett az amfetaminhoz köthető rendőrségi eljárások száma is. Míg 1996-ban és 1997-ben 3900 letartóztatás történt a szer használata vagy árulása miatt, 2004-ben és 2005-ben már összesen több mint tízezer embert vettek őrizetbe a droggal összefüggésben.

Az ausztrál egészségügyi hivatal (AIHW) jelentéséből kiindulva az emúlt héten százezer, az elmúlt évben pedig több mint félmillió ausztrál használt metamfetamint, közismertebb nevén speedet. A szakértők különösen veszélyesnek tartják, hogy a drogot használók közül szinte mindenki valamilyen más kábítószerrel együtt vette be: mindössze 3,8 százalék nem élt más szerrel speedezés közben.

A többség (87 százalék) alkoholt is fogyaszt stimuláns mellett, és mintegy a felük ectasy tablettát is bevesz. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a drogok keverése veszélyes lehet: dehidratációhoz és túlmelegedéshez vezethet, valamint növeli a szívroham veszélyét. A szer hatását marihuánával enyhítők (68 százalék) pedig mentális betegségek kialakulását kockáztatják.