Egyre nehezebb fejleszteni Sályon is

Sály – Az utak fejlesztése, az intézmények felújítása és a szociális helyzet kezelése a legfontosabb feladat Sály községben, ahol az elmúlt években mindig tudtak fejleszteni is. Tudnivalók Sályról [.pdf – 49KB]

A működési feladatok maradéktalan ellátását követően minden ciklusban sikerült valamilyen fejlesztést végrehajtani, ám ez egyre nehezebb – mondta el érdeklődésünkre Fekete Jánosné, Sály polgármestere. Ennek köszönhetően Sály ma már egy „összkomfortos” település, ahol kiépült a gáz-, a szennyvíz-hálózat, elérhető a telefon, vagy éppen az internet-hálózat. Habár az utak is igen rossz állapotban voltak, a képviselő-testület akkoriban úgy döntött: először a közmű-hálózatra költenek, minden más csak utána jön. Ez a mai szemmel nézve jó döntésnek bizonyult.

Sokat vártak

A közműfejlesztések beruházásai után az elmúlt években, így többek között tavaly is már az utak fejlesztésére tudtak koncentrálni. Tavaly sikerült például két olyan utcát leaszfaltozni, ahol a lakók évtizedek óta vártak erre. Az idén is pályáznak útfelújításokra, és remélik, hogy a megkezdett munkát folytatni is tudják. Emellett persze más fejlesztésekre is sikerült forrást találni: pályázati pénzből újították fel a polgármesteri hivatalt és a Gárdonyi Emlékházat is.

Kész tervek

Több komoly beruházáshoz is már kész tervekkel rendelkeznek. Ez az első és persze a legfontosabb lépés ahhoz, hogy bármilyen pályázaton elindulhassanak, ezért helyeznek nagy hangsúlyt a tervek elkészítésére. Kiemelten kezelik az oktatási intzémények felújítását, korszerűsítését. Régi elképzelés egy többfunkciós közösségi ház megépítése, ebben helyet kapna többek között a falu új konyhája és étterme, de lenne benne könyvtár, számítógépterem és főként a fiatalok számára közművelődési központ is. Az óvoda, az iskola, a ravatalozó felújításának terveit, valamint a közösségi ház tervét az elmúlt években befogadták – azaz a dokumentáció megfelelő –, ám forráshiány miatt eddig mindig elutasították. A terveket az idén is benyújtják.

A már elkészült tervek között szerepel a Sály és Tibolddaróc, illetve Borsodgeszt közötti út, amelyhez uniós támogatást szeretnének nyerni. Felújításra vár a ravatalozó, amely többek között viharkárt is szenvedett, illetve az orvosi rendelő. Ezutóbbinak még nem készültek el a tervei. Nagy gondot jelent az önkormányzatnak az itt élők szociális helyzetének javítása, illetve leggyakrabban a szinten tartása. Öregszik a falu, sok a munkanélküli, a környéken kevés a munkahely. Az önkormányzat évek óta foglalkoztat közhasznú, illetve közcélú munkásokat, ezzel is támogatva a családok megélhetését. Igyekeztek azonban mindig valamilyen távlati képet is felvázolni az itt élőknek, és ez eddig még sikerült.

HSz

Kétévente Sályi Napok

Sály nem tartozik a tehetősebb települések közé, ezért nem tartanak túl sok rendezvényt. Ezek közül kiemelkedik azonban a Sályi Napok, amelyet kétévente rendeznek meg 1984 óta, és igyekeznek színvonalas, tartalmas programokat összeállítani. Az eddigi visszajelzések kedvezőek, ezért ezt a hagyományt továbbra is folytatják.