Egyre kövérebbek a thaiföldiek

A finom ételeiről és mégis karcsú lakóiról híres Thaiföld egyre kövérebb. A thaiföldi egészségügyi minisztérium 2003-as felmérése szerint a nők egy harmada (33,9 százaléka) és a férfiak 31,5 százaléka elhízott. 5 év alatt, vagyis 1998-tól 2003-ig 50 százalékkal nőtt Thaiföldön az elhízottak száma.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy az emberek kevesebb fizikai munkát végeznek, de többet esznek. Ráadásul a zöldségben gazdag hagyományos házi készítésű ételeket mind jobban kiszorítják a nyugati típusú zsíros gyorsételek, fánkok, krémes sütemények.

Az össznépi elhízásra válaszul Thaiföldön megjelent a tehetősek számára a high-tech fogyasztóipar. Egyes szalonok vákuumos fogyasztást ígérnek, máshol infravörös zsírbontást lehet kapni kicsit olcsóbban. Vannak kórházak, ahol műtéti úton rekesztik el a gyomor egy részét.

Megjelentek a fogyni váró külföldi turisták is. Szamu szigetén például koplalhatnak, Phuketben beöntéses módszerrel fogyasztják őket, Bangkokban pedig zsírleszívást végeztethetnek.