Egyre kevesebbek vállán nyugszik az ország

Kiss Péter
Kiss Péter
Nyíregyháza – Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter részt vett egy pályázati lehetőségeket bemutató konferencián, átadta a Szivárvány Idősek Otthona új épületrészét, majd szerkesztőségünkbe látogatott, ahol a munkaügyi helyzetről kérdeztük

ÉKN: A munkanélküliségi rátát tekintve térségünk évek óta hátul kullog, a legrosszabb a helyzet Borsod és Szabolcs megyében. Mi az oka annak, hogy nem sikerül az előrelépés?
Kiss Péter: A történelmi okok mellett az épített infrastruktúra és a humán erőforrások felhasználásának rossz aránya idézte elő a jelenlegi helyzetet. Számos kihívás áll előttünk, hiszen hazánkban kétmillió alacsonyan képzett ember él, az említett két megyében pedig nagyon magas az arányuk. Sokan többszörösen hátrányos helyzetben vannak: romák, nagycsaládosok, egészségügyi állapotuk miatt korlátozottak. Ahhoz, hogy a foglalkoztatottak aránya nőjön és a munkanélküliségből fakadó problémák enyhüljenek, egyszerre kell fejlesztenünk az infrastruktúrát és ledolgozni a társadalmi csoportok hátrányait.


Szociális közmunkaprogram
– március elején indult
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
9 kistérségében 120 millió forintos támogatással
412 ember
Hajdú-Bihar megye 6 kistérségében 70 millió
forintos támogatással 240 ember,
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11 kistérségében
250 millió forintos támogatással 800 ember dolgozik

ÉKN: Hogyan valósítható ez meg?
K. P. : A hátrányok ledolgozásának egyik módja a képzettségi szint javítása. A foglalkoztatási aktivitás a romák esetében 10 százalék, míg a többségi társadalomban 65 százalék. A diplomások között ez az arány 80, a szakképzettséggel rendelkezők között 70, a szakképzetleneknél pedig 27 százalék. Ezek az adatok önmagukért beszélnek, s egyben ki is jelölik a segítségnyújtás útját. Az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, illetve szakképzettség nélküliek számára kínál lehetőséget a „Lépj egyet előre” program, melyre 2005 végéig tizenegyezren jelentkeztek. Idén és jövőre tízmilliárd forintot fordítunk erre, az összegből húszezer ember szakképzettséghez juttatását szeretnénk biztosítani.

ÉKN: A térségben sokan csak a közmunka programoknak köszönhetően tudnak munkát vállalni.
K. P. : A közmunka programokra fordítható összeg évről évre emelkedik, s mivel ezeket nem egyenlő arányban osztjuk el, Szabolcs és Borsod megye térségei előnyt élveznek. A programot már képzéssel is összekötjük, a képzettségi szint emelése ugyanis esélyteremtő lehet. A klasszikus közmunkák – önkormányzati feladatok – mellett ágazati, szakmai programok finanszírozására is van lehetőség, így a közmunka keretében dolgozhatnak sokan az autópályák építésénél, az erdőgazdálkodásban, vagy a vízügyi szervezeteknél.

ÉKN: A munkanélküliség számos szociális problémát is generál, a gyerekek különösen veszélyeztetettek.
K. P. : Fejlesztési programunkban a 28 leghátrányosabb kistérség vesz részt, ezek közül 16 Szabolcs, illetve Borsod megyében található. A kistérségekhez összesen 664 település tartozik, ezeken él a vidéki romák 80 százaléka. A cél egy ezen települések komplex fejlesztése, mely a szociális szolgáltatások fejlesztésén, a helyi közösségek erősítésén és a munkaerő-piaci integráció előmozdításán túl gyermek és ifjúsági programokat is tartalmaz.

z utóbbi a „Biztos kezdés” program, mely a gyerekek beilleszkedését segíti, s melyben kiemelt szerep jut a civil szervezeteknek. Ezt a szolgáltatást szó szerint házhoz kell vinni, a civileket pedig fel kell készítenünk e feladatra. Alkalmassá kell őket erre tenni – húsz milliárd forintot fordítunk erre.

Abban, hogy a gyerekek milyen példát látnak, természetesen nagyon fontos a szülői minta szerepe: el kell érnünk, hogy a szülők azzal mutassanak példát, hogy dolgoznak, s nem a segélyekre várnak. Ez pedig nemcsak az ő érdekük, de a társadalomé is: ha nem látjuk be, hogy többet kell rájuk fordítanunk, nem érünk el mást, mint hogy egyre kevesebbek vállán nyugszik majd az ország.

– Száraz Ancsa –