Egyre kevesebb új autót vesznek – RTL Klub

Idén várhatóan 20 százalékkal kevesebb új autót adnak el Magyarországon, mint néhány évvel ezelőtt. A kereskedők szerint most már csak azok fognak autót venni, akik tényleg megtehetik – számolt be az RTL Klub Híradója.

Az idei genfi autószalonon nagy volt az érdeklődés. Az őszi, budapesti autószalon azonban elmarad. Az ok egyszerű: a kiállítás túl drága. A gyártók szerint hatékonyabb, ha az erre szánt összeget inkább a kereskedések fejlesztésére, vagy akciókra költik. Erre pedig szükség lehet, mert egyre kevesebben vesznek új autót.

Magyarországon 2004-ben volt az autó-eladási csúcs: abban az évben 208 ezer új kocsit adtak el. Azóta évenként körülbelül tízezerrel kevesebb autó talál gazdára. Idén már a legoptimistább becslések szerint is csak 170-180 ezer új autót adnak majd el. Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke azt mondja, ez a reális. Szerinte most már csak azok vesznek autót, akik tényleg megengedhetik maguknak. Egyre kockázatosabb a hitelezés is.

A komoly márkák a 10-12 éves hiteleket és a 0 százalékos kezdőrészleteket már törölték a kínálatból. Nyugat-Európában egyébként ezeket törvény is tiltja – mondta el az RTL Klub Híradójának Gablini Gábor. Szerinte ahhoz, hogy a kereskedések talpon maradjanak, több figyelmet kell fordítaniuk a vevőkre és a szervízre. Hozzátette: biztosan lesznek olyan szalonok is, amelyet be kell majd zárni.