Egyre kevesebb munkanélküli Németországban

Szeptemberben is tovább csökkent az állástalanok száma Németországban. A nürnbergi Szövetségi Munkaügyi Ügynökség (Bundesagentur für Arbeit/BA) jelentése szerint már csak 7,4 százalékos a munkanélküliség.

Az Európai Unió legnépesebb, 18 esztendeje újraegyesült államában, Németországban 3 millió 81 ezer regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván – írják a hétvégi német lapok. A BA statisztikái szerint, az állástalan kvóta 7,4 százalékra mérséklődött a 82 millió lakosú NSZK-ban. Egy éve még 8,5 százalékos volt a foglalkoztatási deficit – közölte Nürnbergben a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség.

Tavaly szeptemberhez képest 463 ezerrel kevesebb a munkanélküli az Európai Unió legerősebb gazdaságával büszkélkedő Németországban, ahol elsősorban szezonális okokból a múlt év hasonló időszakához viszonyatva 115 ezerrel mérséklődött az állástkeresők tábora.

Gazdasági szakértők emlékeztetnek rá, hogy Németországban 16 esztendeje nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, mint idén ősszel. Egyes területeken már égető munkaerőhiánnyal viaskodik az NSZK: több teherjármű vezetőre, betegápolóra, szakmérnökre lenne szükség az elvándorlási trend miatt.