Egyre kevesebb a tbc-s beteg – RTL Híradó

Egyre kevesebb Magyarországon a tbc-s beteg. Évente kétezernél kevesebb ember kapja el a fertőzést. Az országban már csak három megyében és két városban kötelező tüdőszűrésen részt venni, ám ott is csak a 30 év felettieknek – számolt be az RTL Híradó.

A tuberkulózis elleni védőoltást csecsemőként mindenki átélte. Régóta nem is találtak tbc-s gyereket, ám a védettség felnőttkorra megszűnik. A tüdőszűrés már nem kötelező, és nem is ingyenes, hiszen egyre kevesebb a tbc-s.

A megbetegedéseknek száma csökken. Tavaly kétezer, vagyis húsz százezrelék alá csökkent a száma, ez az európai jó színvonalnak felel meg – mondta az RTL Híradónak Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Ahol 100 ezer lakosból több mint 25-en tbc-sek, ott elrendelik a kötelező szűrést. Idén Szabolcsban, Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Debrecenben és Budapesten. Ezt évente felülvizsgálják. A betegek felét tüdőszűrésen találják meg. Az egyik fővárosi rendelőben évente nagyjából 40 esetet szűrnek ki.

A múlt héten találtak egy olyan hajléktalan beteget, aki a szállón való elhelyezéséhez kért mellkas röntgenfelvételt, és így derült ki a betegsége, tehát egy rizikócsoporton belül találtak beteget – mondta az RTL Híradónak Major Katalin, a Gyógyír 11 Kht. főorvosa.

Főként a rossz körülmények között élők kapják el a fertőzést. A fővárosban tavaly 500-an lettek tbc-sek, a felük hajléktalan. A kötelezően behívottak fele nem megy el a vizsgálatra, pedig ezért elvileg 5 és 500 ezer forint közötti bírságot kaphatnának. Ilyet azonban eddig még nem róttak ki senkire.