Egyre kevesebb a kapitális szarvas trófea

Az idei szarvasbőgés szezonban kilőtt bikák 60 százaléka érmes trófeát hordozott Zala megyében – mondta el a Független Hírügynökségnek kedden Lázár Attila, a a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati osztályvezetője. A legértékesebb egy 12 éves gímszarvas 13,68 kilogramm súlyú trófeája volt, ez a bírálaton 247,32 pontot kapott. Ugyanakkor ma már lényegesen kevesebb kapitális bikát lőnek ki mint korábban.

Idén hat trófea tömege haladta meg a 12 kilogrammot, ez a “kapitális” minősítés határa. Egy évtizeddel ezelőtt még négy-ötször ennyi kapitális trófea volt. A csökkenés oka gazdasági kényszer. Egyre több vadász, egyre több vadat akar elejteni, így nincs idő megvárni, míg a szarvasok elérik azt a kort, amikorra már kapitális trófeát növesztenek. Idén az átlagos trófeasúly 8-10 kilogramm volt.

A szarvasbőgés szezon ideje alatt a trófeák több mint 80 százalékát külföldi vendégvadászok ejtették el. A legtöbben Ausztriából és Németországból érkeznek, de Angliából és az Egyesült Államokból is jöttek vadászok.

A trófeabírálatnál több paraméter figyelembe vételével alakul ki a végső pontszám. 170 ponttól bronz, 190-től ezüst, 210 ponttól pedig már aranyérmet adnak.

A szarvasbőgésnek ugyan már vége Zalában, de október 31-ig még lehet vadászni a golyóérett bikákra, utána már csak a selejtes példányokat lehet kilőni.