Egyre gyakoribb, hogy bírókat és bíróságokat fenyegetnek meg

Az őszi zavargások után csaknem kéttucat bírát fenyegettek meg a világhálón, többségüket halálosan – tudta meg a Független Hírügynökség Lomnici Zoltántól, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökétől. A bírák és bíróságok fenyegetése egyébként egyre gyakoribb, tavaly már 66 volt belőle, ez 20 százalékkal több az egy évvel ezelőtti adatoknál.

A tendencia egyre inkább nyugtalanítja a nemzetközi bírói- és jogvédő szervezeteket is. A durva, nem ritkán életveszélyes fenyegetések, a gyalázkodások eszköze legújabban az internet lett.

Március 13-án például a Fővárosi Bíróságon maradt el bombariadó miatt annak a polgári pernek a tárgyalása, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű civil szervezet beperelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Legutóbb pedig március 27-én Debrecenben volt bombariadó a Debreceni Városi Bíróságon és a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

A támadások után azonban már a retorzió sem marad el – mondta a főbíró. Egy tapolcai férfit például tavaly már nyolc hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, mert kétszer is robbantással fenyegette meg a Veszprém Megyei Bíróságot.Sporthírek