Egyre csak szaporodnak az úthibajelző-táblák

Egyre csak szaporodnak az úthibajelző-táblák
Miskolc – Az idén már közel százan jelezték, hogy kátyútól sérült a járművük. És ezek csak az állami utak… A szakember szerint katasztrofális a kátyúhelyzet, és nem csak megyénkben.

Az idén már közel százan jelezték, hogy kátyútól sérült a járművük. És ezek csak az állami utak… A szakember szerint katasztrofális a kátyúhelyzet, és nem csak megyénkben. A kátyúk száma gombamód szaporodik, mert nagyon kemény, hideg telünk volt, sok csapadékkal. A víz befolyik a rossz állapotú, elöregedett utak repedéseibe (az utakat 15 évre tervezték, de átlagosan 30 évesek), ott megfagyott, és széjjel hasítja az utat.

– 903 emberrel dolgozunk öt megyében, így nem tudunk minden keletkező kátyút azonnal javítani – mondta még Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Észak-Alföldi Regionális Főmérnökség üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője. A törvényi előírás szerint táblával jelzik ezeket az útszakaszokat. Az utóbbi időben is kikerült jó néhány tábla, a közeljövőben tovább fog szaporodni a számuk, prognosztizálta a szakember. Kétfélék lehetnek: mindkettő veszélyt jelző, az egyikben felkiáltójel, alatta úthibák kiegészítő táblával, a másik az egyenetlen úttestre figyelmeztet, alatta a kritikus út hosszát jelző kiegészítő táblával.

Hányan tettek bejelentést a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez, amiatt, mert szerintük kátyú miatt sérült a járművük? 97-en jelezték az idén kárigényüket, számuk bizonyára tovább nő, mondta a szakember.

Forrás: Észak-Magyarország