Egyperces

2018.08.07. 19:10

Tüskésen is aranyosak

Miskolc - Az afrikai fehér törpesün húsevő, éjszakai állat és 18 fok alatt álomba merül.

Miskolc - Az afrikai fehér törpesün húsevő, éjszakai állat és 18 fok alatt álomba merül.

Brezovszky Ákos még fiatalember, de már több mint húsz éve foglalkozik állattenyésztéssel. A vadászgörény és a csincsilla mellett, egy különleges kisállat, az afrikai fehérhasú törpesün szaporítását választotta:

Ha kiépül bennük a bizalom, szelídebbek.” Brezovszky Ákos

– Házi süniket először Hollandiában láttam, akkor kezdtek divatba jönni és összesen két színváltozata létezett, a vajszínű és a barna-fehér.

Itthon nem nagyon ismerték még és csak saját szórakoztatásomra tartottam. Aztán megismertem ezt a fajtát, ami két afrikai sünnek a hibridje és Amerikában tenyésztették ki. Az állatok kisebbek, maximum 600 grammosak és jóval puhább a tüskéjük, amíg a természetben a 3 kilót is elérik a kifejlett egyedek. Mivel meleg égtájakról származnak, 18 fok alatt téli álomba merülnek, ami végzetes lehet számukra – osztotta meg.

Az alvóláda elengedhetetlen

– A tartásuknál előnyt jelent, hogy a sünök éjszakai állatok, nappal alszanak és nagyon egyszerű az etetésük, mert viszonylag igénytelenek. Húsevők, ezért macska- és száraz táppal etetik őket és e mellé még kapnak csemegének, vagy pici nyers húst, vagy élő lisztkukacokat. Egy 60×40 cm alapterületű ketrec minimum szükséges, amely általában tengerimalacok, törpenyulak számára készül. A ketrecbe tegyünk alvóládát, illetve vizet és élelmet.

Többféle almot lehet alájuk használni, macskaalmok és a modernebb préselt almok is tökéletesek. Ezek elszívják a nem kívánatos szagokat, bár magának az állatnak semmilyen szaga nincs – hangsúlyozta beszélgetőpartnerünk.

Szelídebb, ha bízik a gazdiban

– Betegségek ellen féreghajtást és gomba elleni fürdőket szoktak alkalmazni, amit a kutyák, cicák számára fejlesztettek ki. Ez azért fontos, mert ha forgácsban tartják a süniket, akkor a vakarózással a gombatelep automatikusan kialakul az állatok testén. Sajnos nem elég intelligensek, hogy szobatisztaságra lehessen őket szoktatni, de az állandó helyükön kiválasztanak maguknak egy WC sarkot. Mégis célszerű külön foglalkozni velük, mert ha kiépül a bizalom bennük a gazdájuk felé, akkor szelídebbek, aranyosabbak lesznek és hagyják simogatni a hasukat – foglalta össze.

Detzky Anna


Magányosan élő állatok

A törpesünök 4-8 évig és magányosan élnek a természetben, szinte csak a párzási időszakban találkoznak. A hímeket nem lehet együtt tartani, mert harcolnak a területért. A nőstények viszont elég jól elviselik egymás társaságát és 8 hónaposan már ivarérettek. Egyszerre 3-4 kölyköt hoznak világra, amelyek az elválasztásig együtt növekednek. Ivartalanítani azonban nem szokás őket, a műtétet nem élik túl, mert nem lehet őket altatni. Gyerekeknek kevésbé ajánlott házi kedvenc, mert szúr a tüskéje, éjjeli baglyok és akár nyugdíjasok számára azonban ideális társ – tudtuk meg Brezovszky Ákostól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!