Egyperces

2016.07.30. 13:21

Utazás kedvenceinkkel - körültekintően

Miskolc - A közös „kaland” sikeréhez érdemes betartani bizonyos szabályokat.

Miskolc - A közös „kaland” sikeréhez érdemes betartani bizonyos szabályokat.

Nagyon sok gazdi viszi magával nyaralásra kutyáját, macskáját. A közös „kaland” sikeréhez érdemes betartani bizonyos szabályokat – hívja fel a figyelmet id. dr. Puskás Gábor, a Miskolci Állatkórház Kft. kamarai specialista állatorvosa.

Olyan állatot vigyünk csak magunkkal, aki hozzászokott az utazáshoz, idegen környezetben is barátságosan viselkedik. Autóval történő szállításkor ügyeljünk kedvencünk biztonságára. A kutyát az erre alkalmas szállítódobozba, a hátsó részen rögzített ketrecbe vagy a biztonsági övhöz kapcsolható hámmal szállítsuk. Hosszú út esetén óránként álljunk meg és itassuk meg az állatot friss vízzel, vigyük magunkkal a saját itató- és etetőedényét, játékát. Bepakoláskor ne felejtsük otthon kedvencünk takaróját, párnáját és szokásos eledelét, hisz lehet, hogy megszokott ennivalóját nem tudjuk beszerezni utazás alatt. Az utazási csomagból ne hiányozzon a nyakörvre akasztható név-, telefonszám-biléta, műanyag bélsárgyűjtő zacskó és, ha kezelés alatt áll, a szedendő gyógyszerei.

Ne hagyja magára!

Soha ne hagyja magára az állatot a kocsiban – figyelmeztet az állatorvos. Európai utazás esetén kötelezően szükség van kisállatunk állat­útlevelére. Kisállatútlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz. Jó tudni azt is, hogy az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU-szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21-ik napon válik érvényessé. A külföldre tervezett utazáskor legalább az indulás előtt 1–2 hónappal érdemes érdeklődni állatorvosnál az adott ország aktuális előírásairól.

Minden gazdinak és kedvencének kellemes nyaralást kívánunk – tolmácsolja id. dr. Puskás Gábor.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!