Egyperces

2012.10.26. 16:59

Észak-Amerika első tollasdinoszaurusz-fosszíliáit fedezték fel Kanadában

Ottawa, 2012. október 26., péntek (MTI/Reuters) - Észak-Amerika első tollasdinoszaurusz-fosszíliáit fedezték fel Kanadában, Alberta tartomány déli részén, 75 millió éves üledékes kőzetben.

Ottawa, 2012. október 26., péntek (MTI/Reuters) - Észak-Amerika első tollasdinoszaurusz-fosszíliáit fedezték fel Kanadában, Alberta tartomány déli részén, 75 millió éves üledékes kőzetben.

A struccszerű Ornithomimus edmonticus felfedezéséről a Science pénteki számában jelent meg közlemény. Az Ornithomimidae családhoz tartozó dinoszauruszokat eddig csupasz bőrű, gyors lábú, madárszerű teremtményeknek hitték, így ábrázolták őket Steven Spielberg Jurassic Park című filmjében is.

A Calgary-i Egyetem és a Tyrrel Királyi Paleontológiai Múzeum kutatói Darla Zelenitsky és Francois Therrien irányításával egy juvenilis és két kifejlett Ornithomimus fosszíliáit tárták fel és írták le. A leletek nemcsak azt mutatták meg, hogy a struccszerű dinoszauruszok tollazattal rendelkeztek, hanem érdekes részleteket árulnak el arról is, hogy ez miként változott az egyedfejlődés során.

"E dinoszauruszok testét születésüktől tollazat takarta, ám csupán a felnőtt egyedek felső végtagjait borították nagy tollak, szárnyszerű képződményeket alkotva. "Ez teljes mértékben különbözik a madaraktól, amelyek már akkor rendelkeznek tollakkal, amikor kikelnek a tojásból" - hangsúlyozta Darla Zelenitsky, a Calgary-i Egyetem docense.

Ez a felfedezés a struccszerű dinoszauruszok esetében, amelyek egyébként is túl nagyok voltak a repüléshez, arra utal, hogy a szárnyszerű képződményeknek valamilyen egyéb szerepük lehetett, talán a párválasztásnál, vagy az utódok kiköltésénél voltak fontosak.

Tollas dinoszauruszok fosszíliái eddig csupán Németországban és Kínában, finomszemcsés üledékes kőzetekből kerültek elő. Ebből a tudósok arra következtettek, hogy a tollak kizárólag "nyugodt" vizekben - tavak, lagúnák üledékében fosszilizálódhattak. Az Ornithomimus edmonticus maradványait viszont homokkőben találták. Ez, mint Francois Therrien, a Tyrrel Királyi Paleontológiai Múzeum kutatója rámutat, arról tanúskodik, hogy tollas dinoszauruszok őskori sebes sodrású folyók hordalékában is megkövülhettek. Mivel a homokkőben őrződött meg a legtöbb őshüllőcsontváz, lehet reménykedni, hogy további tollas dinoszauruszok kövületei kerülnek elő világszerte.

Az Ornithomimus (madárutánzó) dinoszauruszok a késő kréta korban éltek Észak-Amerika területén. Háromujjú lábfejjel, hosszú, vékony karokkal, hosszú nyakkal és madárszerű koponyával rendelkeztek. Testhosszúk elérte a 3,5 métert, magasságuk 2,1 méter volt, tömegük pedig körülbelül 100-150 kilogramm lehetett. Két lábon jártak, hosszú farkukat leszámítva a struccra hasonlítottak és valószínűleg gyors futók voltak. Üreges csontokkal, nagyméretű aggyal és nagy szemekkel rendelkeztek, gyenge és fogatlan állcsontjaik csőrben végződtek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!