Helyi közélet

2010.04.28. 19:03

Plakáttalanítás, 30 napon belül

<p>Miskolc - A választási plakátot aki elhelyezte, vagy az, akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani. Van, aki már elkezdte, van, aki még korainak tartja, s van olyan párt, amelyik előbb újabb plakátokat helyez ki.</p>

Kampány idején inkább arra figyeltünk: vajon betartják-e a plakátok kihelyezésére szolgáló törvényi előírást a pártok. Most azt leshetjük árgus szemekkel: eltávolítják-e időben a – valljuk be, környezetünket finoman szólva szebbé nem tévő – plakátokat az arra illetékesek. A kihelyezésre vonatkozóan számos szabályozás létezik, a leszedésre vonatkozóan azonban voltaképp egyetlen: a választási plakátot a választás napját követő 30 napon belül el kell távolítani (károkozás nélkül). S vajon mennyire jeleskednek ebben azok, akik nem átallották a kihelyezésre vonatkozó szabályokat sem betartani, például a közlekedési táblákat is felplakátozták (Miskolcon több pártot is reklámoztak ily módon)? Még néhány hét, és kiderül. A körkérdésünkre adott válaszok alapján egyelőre úgy látják az érintettek: nem jelent gondot számukra az időben történő plakáttalanítás.


Miskolc, Edelény - Nálunk mindenki a maga választókerületében intézi, hogy időben eltűnjenek a választási plakátok a közterületekről, ám mi még előbb köszönőplakátokat készülünk elhelyezni – kaptuk a választ dr. Ódor Ferenctől, a Fidesz megyei elnökétől, országgyűlési képviselőtől, amikor a plakáteltávolítási szándékuk felől érdeklődtünk. Mint elmondta: az ő választási kerületében sokat lekoptatott már az eső is. Korábbi emlékeit felevenítve hozzátette: egyébként nem valami jó érzés az embernek saját arcképét letépkedni, majd otthon eltüzelni, de megfakulva látni sem lenne túl jó, ez is ösztönzőleg hat, hogy eleget tegyen a törvényi kötelezettségnek.

Lukács András, az MSZP irodavezetője arról számolt be, hogy van, ahol már elkezdték a munkát, így az edelényi és a miskolci körzetekben. A bérelt helyekről azok távolítják el a – döntően óriás – plakátokat, akiktől a felületet bérelték, a többi eltüntetése (beleértve a „vadplakátokat”, amelyeknek kihelyezőik ismeretlenek) az aktivistákra vár. Az irodavezetőnek nincs kétsége afelől, hogy az előírt 30 napon belüli kötelezettségnek sikerül eleget tenniük.

– Már elkezdtük a munkát, saját embereinkkel, s ügyelünk arra, hogy betartsuk a 30 napot – reagált kérdésünkre Egyed Zsolt, a Jobbik megyei elnöke, leendő országgyűlés képviselő.

Az újrahasznosítás jegyében

– Üstöllést hozzáláttunk az eltávolíttatáshoz – fogalmazott a környezet védelmét kitüntetetten felvállaló LMP országos választmány tagja, Mile Lajos (leendő országgyűlési képviselő). A részletekről Czinke Csaba a párt megyei kampányfőnöke tájékoztatott. Elmondta: a szerződésükben, amelyet egy hivatalos plakátkihelyező céggel kötöttek, szerepelt nem csak 100 darab plakát kihelyezése, pótlása, hanem azok leszedése is, méghozzá a választást követő két héten belül. A munkát már meg is kezdték. Azon, plakátnak minősülő, kisebb LMP-s szórólapokat, amelyeket vélhetően pártszimpatizánsok helyeztek el, az aktivisták maguk igyekeznek lekaparni. Azt is megtudtuk: az ÉMÁSZ villanyoszlopaira plexilapokon („újrahasznosíthatók az őszi választásokon”) kitett plakátok elhelyezésére az áramszolgáltatóval bérleti szerződést kötöttek.

– Mindenesetre a Városgazda Kht-nek is szándékunkban áll, inkább csak fricskaképp, egy levelet írni: ha már részt vettek kampány idején plakátjaink egy részének eltüntetésében, reméljük, most is besegítenek nekünk – tudatta a kampányfőnök.

ÉM-SzK



"Majd a segítőim"

Az egyetlen függetlenként befutó Molnár Oszkár kérdésünket korainak találta, hangsúlyozva, hogy van még idő, hiszen 30 nap áll rendelkezésre.
– Nem sokat, összesen vagy 200 plakátot helyeztek ki rólam a térségben, s még bőven van idő az eltávolításhoz. Hogy kik végzik el e munkát? Ugyanazok, akik kitették: a segítőim – válaszolta.


Lekerültek a plakátok

boon | 2010.03.23 12:35

Miskolc - Több helyen áthelyezték a szabályellenesen kirakott politikai hirdetéseket, másutt ez még folyamatban van.


KRESZ-táblán hirdetni?

eszak | 2010.03.19 13:00

Miskolc - Levelezőfórumunkon az utak kátyússága mellett a politikai hirdetések útszéli megjelenését is kifogásolták.


<p> </p>

<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában