Egymillió ember tüntetett Törökországban a világi politikai rend védelmében

A rendőrség szerint több mint 1 millió ember vett részt vasárnap Isztambulban azon a tömeggyűlésen, amelyet az állam és az egyház szétválasztásának védelmében tartottak. Továbbra is nő a feszültség az iszlamista hátterű kormány és a hadsereg között a köztársaságielnök-választás miatt.

A tüntetők piros-fehér török zászlókat vittek, vagy Kemal Atatürknek, a modern, világi török köztársaság megteremtőjének portréját tartották kezükben. A megmozdulást több mint 600, nem kormányzati szintű szervezet rendezte. A tömeggyűlésre egész Törökországból, sőt külföldről is érkeztek.

Két hete Ankarában egy hasonló rendezvényen szintén több mint egymillió ember vett részt.

A tömeggyűléseket az váltotta ki, hogy az iszlamista gyökerű török kormánypárt – parlamenti többségét kihasználva – a maga emberét akarja az eddigi harcosan vallásellenes államfő helyébe ültetni Abdullah Gül külügyminiszter személyében. Törökországban sokan attól tartanak, ha Gül lesz az államfő, erősödni fog az iszlám hatása a politikában, és csorbát szenved az állam és a vallás szétválasztásának elve.

A világi ellenzék bojkottálta a parlamentben az államfőválasztás első fordulóját, amely így sikertelen lett. A harmadik menetben viszont a kormányzó Igazság- és Fejlődéspárt már egymaga is meg tudja választani Gült köztársasági elnöknek.

A hadsereg – amely korábban már háromszor is hajtott végre puccsot – erélyes hangú közleményben azzal fenyegetőzött, hogy eltökélt szándéka cselekedni Törökország világi rendjének védelmében.

A kormányzó Igazság- és Fejlődéspárt (AKP) egy ma már betiltott iszlamista párt utódszervezete, amely ugyan hivatalosan kiáll a világi alkotmányos elvek mellett, és kérte Törökország EU-s felvételét. Ám megpróbálta bűncselekménynek nyilváníttatni a paráznaságot, korlátozni a szeszes italok árusítását, és bátorítja az iskolai vallástanítást.Sporthírek