Friss hírek

2009.04.11. 10:34

Lehet-e egy tévés humarista űrhajós, ha megnyeri a NASA online-versenyét ?

<p>Dilemmában a NASA. Az amerikai Űrkutatási Ügynökség vezetőinek az okoz fejtörést, hogy egy népszerű tévés komédiás áll annak az online versenynek az élén, amelyen szavazni lehet az épülő Nemzetközi Űrállomásra repülő egyik űrhajós személyéről - közölte az AFP szombaton.</p>

A győztes könnyen lehet Stephen Colbert. Az AFP megjegyzése szerint a komédiás sikeréhez igen nagy valószínűséggel az járulhatott hozzá, hogy műsorában, a Colbert Report-ban rendszeresen felszólította rajongóit, hogy szavazzanak rá.

Az Emmy-díjjal kitüntetett 45 éves amerikai humorista, szatíraíró a "Daily Show" című amerikai televíziós műsor révén lett ismert. 2005 októberében indult útjára saját műsora, a "Colbert Report" , amely a Colbert személyére épülő paródiája az amerikai hír- és véleményformáló műsoroknak. A Time magazin 2006-ban Stephen Colbert-et a 100 legbefolyásosabb ember közé sorolta.

A "Colbert nemzetnek" nevezett rajongói segítségével a komédiás könnyen megnyerheti a NASA "Help Name Node 3" nevű felmérését. A NASA egyelőre veszi a lapot, pénteken ugyanis bejelentette az ügynökség szóvivője, hogy kedden Sunita Williams asztronauta nyilvánosan jelenti be a győztes nevét, méghozzá a "Colbert Report"-ban. A NASA azt is bejelentette, hogy a show keddi adásáig nem közli a nevet, és nem kötelezi az Ügynökséget semmi, hogy meghajoljon a "népakarat" előtt.

A versenyszabály szerint az online szavazás eredményének nincs kötelező ereje a NASA-ra nézve, és az Ügynökség joga, hogy az érdekeit szem előtt tartva válasszon nevet. Vagyis nyerhet a komédiás, de attól még nem fog repülni az űrbe. Bill Gerstenmaier, a NASA egyik vezetője szerint bármi is legyen a végeredmény, a verseny segít ébren tartani a közvélemény érdeklődését a Nemzetközi Űrállomás iránt.

"Több mint egy millió belépő volt a NASA, és azon belül az online verseny oldalára, és ebben kétségtelenül segített Stephen Colbert műsora is"- mondta Bill Gerstenmaier. Colbert fanyar humorral reagált: "remélem, a NASA a legjobb döntést hozza, és engem fog megnevezni."

2006-ban Colbert Magyarországot is a "szájára vette". Ekkor volt az utóbb Megyeri hídnak keresztelt létesítmény névadó, internetes versenye. Először a szavazást akkor vezető Chuck Norris miatt került az ország a komoly hírügynökségek híreibe, majd a címlapokra. Ezt követően Stephen Colbert indított kampányt, hogy róla nevezzék el a hidat, és ezzel a komédiás olyan országimázs-építést végzett, amit forintmilliárdokkal sem lehetett volna elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!