Egymilliárdos számlagyár Pécsen – életveszélyesen fenyegette a tanúkat a temetõben bujkáló gyanúsított

Elõzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, aki egy pécsi számlagyárat mûködtetett. A nyomozás két hónappal ezelõtt kezdõdött, de az ügy gyanúsítottját csak néhány nappal ezelõtt sikerült elfogni a pécsi köztemetõben.

A vám és pénzügyõrség tájékoztatása szerint a vámnyomozók korábban házkutatást tartottak egy pécsi garázsban, ahol számlagyár nyomaira bukkantak: bélyegzõket, számlatömböket és más bizonyítékokat is találtak. Kiderült, hogy az elmúlt három évben körülbelül száz gazdasági társaságnak adott fiktív számlát 21 nem létezõ, korábban már megszûnt, vagy felszámolás alatt álló társaság nevében, több mint egymilliárd forintról. A számlák befogadói ezekkel a számlákkal jogellenesen csökkentették befizetendõ adójukat, az államot körülbelül 200 millió forinttal rövidítették meg.

A bûncselekmény gyanúsítottja bujkálni kezdett, amikor tudomást szerzett a nyomozásról, közben pedig többször súlyosan megfenyegette a tanúkat, egyiküknek egy lõszert küldött. A vámnyomozók a közel két hónapja bujkáló férfit a hétvégén fogták el a pécsi köztemetõben. A nyomozók eddig 80 millió forintot zároltattak a számlákat befogadó cégek bankszámláin, az ügyben pedig különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás és magánokirat hamisítás miatt nyomoznak, amiért akár 8 év börtönt is kiszabhat a bíróság.