Egymilliárdos hitelkeret a Zalabaromfi beszállítóinak

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta azt az egymilliárd forintos hitelkeretet, amelyből a Zalabaromfi beszállítóinak gondjait enyhíthetik. A kedvezményes forint alapú kölcsönt kereskedelmi bank biztosítja majd, 2 éves lejárattal, a tőkeösszeg 80 százalékára pedig egyedi kezességet vállal az állam – hangzott el a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A fizetésképtelenné vált Zalabaromfi Zrt. 120 beszállítójának 800 millió forinttal tartozik, amit nem tudnak behajtani. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: mivel a Zalabaromfi Zrt. felszámolása elkerülhetetlennek látszik, jelenleg körülbelül 300 ezer különböző korú pulyka takarmányozása és további sorsa rendezetlen. Ezek alig több mint 10 százaléka elég idős a vágáshoz, a többit még hizlalni kell. A kedvezményes hitelt így a vágóállatok felvásárlására, valamint a fiatal állatok felneveléséhez szükséges takarmányra biztosítja az állam a beszállítóknak.

A támogatás vállalkozásonként maximum 200 ezer eurónak megfelelő forint lehet. A hitel néhány héten belül elérhető lesz, ennyi ideig tart ugyanis, amíg kiválasztják a hitelnyújtásra vállalkozó bankot – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.