Egymilliárdnál is nagyobb kár a szombati vihar miatt – RTL Híradó

Valószínűleg egymilliárd forintnál is nagyobb kárt okozott a szombati vihar. Pontos adatok még nincsenek, a biztosítókhoz folyamatosan érkeznek a kárbejelentések. Akinek van biztosítása, 4-5 napon belül megkaphatja a pénzt a helyreállításhoz – ígérik a társaságok. Jelentős kárt okozott a vihar a villanyvezetékekben is. Volt ahol, egy egész sor villanyoszlopot kidöntött az erős szél – hangzott el hétfőn az RTL Híradóban.

Magyarországon a Borsod megyei Boldván rongálódott meg a legtöbb ház. Itt több mint száz közmunkás dolgozik a kárelhárításon. Hétfőn a letört ágakat szedték össze, de később, ha kell, segítenek a megrongálódott tetők helyreállításában is. Hogy pontosan mekkora a kár, még nem tudni. A katasztrófavédők hétfőn kezdték a felmérést.

Akiknek van biztosításuk, ők 4-5 napon belül megkapják a pénzt a biztosítótól – legalábbis ezt ígérik a társaságok. Az egyik legnagyobb biztósító cég arra számít, hogy csak náluk 8-10 ezer kárigényt jelentenek be, és csak ők legalább félmilliárd forintot fizetnek majd ki kárenyhítésre. Vereczki András, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese ezzel kapcsolatban elmondta: a károk legnagyobb részét a szél okozta, de a bejelentések 10 százaléka villámcsapás, 15-17 százaléka pedig jég okozta kárról szól.

Több tízmillió forint kárt okozott a vihar a villanyvezetékekben is: volt ahol, egy egész sor villanyoszlopot döntött ki az erős szél. Szombaton több tízezer családnál nem volt villany, de vasárnapra a hibák többségét elhárították.Sporthírek