Egymilliárd forintra lenne még szükség az árvíz és a belvíz elleni védekezéshez

Valamivel több mint 1 milliárd forint átcsoportosítását szeretné a környezetvédelmi tárca a belvízi védekezésre és az árvízi megelõzésre – mondta a keddi kormányszóvivõi tájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi miniszter. Jelenleg 114 ezer hektár a belvízzel elöntött területek nagysága, a szakemberek folyamatosan dolgoznak a víz átemelésén. Árvízvédelmi készültség – fõként elsõ fokú – 675 kilométer folyószakaszon van, harmadfokú védekezésre csak a Zagyva alsó szakaszán van szükség. Szollár Domokos kormányszóvivõ a tájékoztatón fontosnak nevezte, hogy pénzhiány miatt egyetlen település se kerüljön veszélybe, a kormány ezért mindent meg fog tenni.

Jelenleg elsõsorban a belvízi védekezésre kell koncentrálni, hiszen az elmúlt idõszakban rohamosan nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága – mondta Szabó Imre. Most 114 ezer hektár van belvíz alatt, ennek fele vetés-szántó. A szakemberek folyamatosan dolgoznak, csak hétfõn 128 szivattyúteleppel 13,1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A munkálatokban több mint félezer ember vett részt.

Árvízi védekezésre a hazai folyók 675 kilométeres szakaszán van szükség – tette hozzá Szabó Imre. Fõként elsõ- és másodfokú a készültség, harmadfokút egyedül a Zagyva alsó szakaszán – Jásztelek és Szászberek között – kellett elrendelni.

A miniszter elmondta azt is, hogy a belvízi munkálatok finanszírozására és az árvízi megelõzésre összesen 1 milliárd 5 millió forint átcsoportosítását várják a kormánytól. Szabó Imre egyértelmûvé tette, hogy a miniszterelnök két kormányülés között is dönthet az ilyen átcsoportosításról.

Szollár Domokos kormányszóvivõ a tájékoztatón fontosnak nevezte, hogy pénzhiány miatt egyetlen magyarországi település se kerüljön belvíz vagy árvíz alá. Ezért – mint mondta – a kormány minden lehetséges forrást igyekszik megteremteni a gátak megerõsítéséhez és a csatornák tisztításához. Emlékeztetett, hogy az év elsõ két hónapjában már 824 millió forintot elkülönített a kormány a munkálatokra.