Egymást is próbálták átverni a fiatal rablók Putnokon

Akt.:
Illusztráció - Elosztották egymás között a zsákmányt
Illusztráció - Elosztották egymás között a zsákmányt
Ózd, Putnok – Javítóintézeti nevelésre és fegyházra ítélték a rablóbandát.

Az Ózdi Járásbíróság első fokon ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik az est leple alatt Putnokon egy 81 éves férfi házába bementek, és erőszakkal pénzt vettek el tőle.

Előre eltervelték

Az ítélet szerint az öt vádlott tavaly januárjában abban állapodott meg, hogy az idős, többféle betegségben is szenvedő férfi házába bemennek, és tőle pénzt szereznek.

A ház előtt a szerepeket egymás között felosztották, és hárman egy feszítővassal bementek a házba, míg két társuk az utcán figyelt.

Az idős embert az ágyban találták, lefogták, pénzt követeltek tőle, és veréssel fenyegették. A férfi félelmében 21 ezer forintot átadott támadóinak, akik távoztak a házból. A pénz az első rendű vádlotthoz került. Később, amikor el akarták osztani egymás között a pénzt, az első rendű vádlott azt állította, hogy csak ezer forintot kapott, azonban a társai nem hitték el, megmotozták, és megtalálták nála a további 20 ezer forintot is. A banda a pénzen megosztozott.

A bíróság a vádlottakat rablás bűntettében és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A négy fiatalkorú vádlottat javítóintézeti nevelésre, a felnőttkorú – ötödrendű – vádlottat 5 év fegyházbüntetésre ítélték.

Súlyosbító körülmény volt, hogy a vádlottak a cselekményt idős sértett sérelmére, csoportosan követték el, azt előre kitervelték, megszervezték és rákészültek annak elkövetésére.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három napon belül dönt a fellebbezés tárgyában, az ötödrendű vádlott fellebbezést jelentett be.

SZB