Egymást erősítik majd az egyetemek Miskolcon

Egymást erősítik majd az egyetemek Miskolcon
© Fotó: Kozma István
Miskolc – Együttműködéssel erősít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Miskolci Egyetem.

Egymást erősítő be­iskolázási program kidolgozása és megvalósítása, a műszaki, informatikai valamint bionikai területen szoros együttműködés kialakítása és közös képzési lehetőségekről írt alá megállapodást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Miskolci Egyetem.

Egymást erősítő együttműködésről írt alá megállapodást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről dr. Szuromi Szabolcs rektor, a Miskolci Egyetem részéről prof. dr. Torma András rektor és dr. Deák Csaba kancellár.

Ennek keretében közös be­iskolázási program kidolgozásáról és megvalósításáról döntöttek, amelyben a felek vállalják, hogy beiskolázási – különös tekintettel az egyházi köznevelési intézményekben végzett – tevékenységük során a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai képzések iránt érdeklődő diákok körében népszerűsítik egymás képzéseit. Az együttműködés a műszaki, informatikai és bionikai területre úgy is kitér, hogy ezeken a két egyetem közös kutatási és innovációs tevékenységet kíván folytatni. Emellett megvizsgálják a közös képzések elindításának lehetőségeit is.

Még több hallgató

Az ünnepélyes aláírást követően mind a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, mind a Miskolci Egyetem rektora egymást erősítő együtt­működésként értékelte a szerződést.

– Olyan szövetségest kaptunk ezzel az együttműködéssel, amely még több hallgatót hozhat mind a két egyetemnek. A közös beiskolázási tevékenységgel, a közös képzési lehetőségekkel és a kutatási együttműködésekkel tovább javítjuk versenyképességünket – mondta Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

Mindkettőjüknek előnyös

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora úgy értékelte a meg­állapodást, hogy azt egy erős egyetemmel kötötték, amely a felsőoktatásban is jelen lévő versenyhelyzetben mindkét fél számára előnyös. – Ebben a helyzetben egy erős Miskolci Egyetem és egy, a nemzetközi egyházi életben is jelen lévő Pázmány Péter Katolikus Egyetem kiemelkedő és új eredményeket tud elérni.

Új lehetőségek

A Miskolci Egyetem kancellárja, Deák Csaba kiemelte:

– A közös kutatási és innovációs tevékenységek során olyan új pályázati, kutatási és piaci lehetőségek nyílnak meg, amelyben a két egyetem és az ipari–gazdasági szereplők tovább erősödhetnek. E két egyetem képzési struktúrájában ugyan kevés az átfedés, de pont ez adja az egymástól való tanulás lehetőségét, így többek között ebben van együttműködésünk sikere – fogalmazott a kan­cellár.

– ÉM –