Egymás után lövi fel kísérleti rakétáit Észak-Korea

A harmadik rövid hatótávolságú hadászati tesztrakétát lőtte fel Észak-Korea csütörtökön, miután hajnalban már kettőt kipróbáltak – közölte az AFP francia hírügynökség. A dél-koreai Jonhap hírügynökség pedig arról számolt be saját forrásaira hivatkozva, hogy további rakétákat lőnek fel a következő napokban az észak-koreaiak.

A mostani tesztrakéták hatótávolsága állítólag 140 kilométer, de egy dél-koreai lap szerint a következő próbákon már 340 kilométeres hatótávolságú hadászati rakétákat lőnek fel, sőt kipróbálják a Rodong típusú 1300 kilométeres hatótávolságú rakéták 400 kilométeresre átalakított változatát is.

A csütörtöki kilövések előtt Phenjan figyelmeztette Japánt, hogy július 11-ig tartsa távol a hajókat attól a térségtől, ahová a rakéták becsapódnak a Japán-tengeren és a Sárga-tengeren. A japán parti őrség szerint Phenjan tíz körzetet jelölt meg veszélyes zónaként.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) június 12-én megszigorította az Észak-Korea elleni addigi büntetőintézkedéseket a sztálinista rezsim kísérleti, földalatti atomrobbantása és rakétatesztjei miatt. A BT akkor felszólította Észak-Koreát, hogy állítsa le nukleáris -és rakétakísérleteit, továbbá tegye lehetővé a nemzetközi ellenőrzéseket az atomsorompó-egyezményhez való csatlakozással. Phenjan azonban akkor is azt tette, mint korábban. Közölte: háborús oknak tekint minden ellene hozott intézkedést.