Egykori Ruggerisek pénz nélkül

Tavaly október óta nem kaptak fizetést, hírük sincs arról, mikor számíthatnak jogosnak vélt járandóságukra – panaszolta kétségbeesett hangú telefonálónk, a Kelet-Magyarország olvasója, aki azt kérdezte, tudunk-e a hopponmaradt embereknek segíteni?

Válaszért Talikka Minnát, a Ruggeri Cipőgyár egykori igazgatóját kerestük meg, aki készéggel állt lapunk rendelkezésére.

Bevezetőben szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a fenti időpont, azaz tavaly október óta nincs közöm az olasz céghez, a Ruggerihez, mivel abban az időpontban felmondtam a tulajdonos Gino Ruggerinek, aki a felmondásomat elfogadta. Sok helyről ígértek, de sehonnan nem kaptunk akkor segítséget. Azóta az egykori Ruggeriben megállt az élet, közel háromszáz ember maradt munka és fizetés nélkül. Hivatalos információm nincs a gyár sorsáról, bár hozzám is eljutott a hír, hogy a város vezetése két alkalommal is munkásgyűlést tartott, ahol különféle ígéretek hangzottak el. Amennyire én tudom, a cég felszámolása még el sem kezdődött.

Sajnos, az ügyben semmit nem tehetek. Felelőséggel immár azért a közel százötven emberért tartozom, akik az új cég, a Decodrive dolgozói, egykori ruggerisek. Szeretném ezúton is nyomatékosan kihangsúlyozni: a Decodrive egy teljesen új vállalkozás, új tulajdonosokkal és új megrendelőkkel, nem jogutódja a Ruggerinek, ahhoz semmi köze nincs. Így tehát ahhoz sem, hogy kifizeti-e az olasz cég az elmaradt bért a dolgozóknak vagy sem.

– Kovács Éva –