Egykor határátkelőhely volt: Bánréve-Král

Egykor határátkelőhely volt: Bánréve-Král
Bánréve – Pusztul, vagy pusztítják egykori határátkelőhelyeinket megyénkben. Arra vállalkoztunk, hogy időről, időre felkeresünk egyet, és megnézzük; mi maradt belőle? Bánrévén jártunk.

Mint az ismeretes, Magyarország az Európai Uniós csatlakozási tárgyalásokon a Bel- és Igazságügyi Együttműködés fejezeten belül tárgyalt a schengeni együttműködésről és a vonatkozó joganyag átvételéről. Az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában Magyarország nem nyerte el azonnal a teljes „schengeni tagságot”, nem került sor az ellenőrzés megszüntetésére az EU tagállamai és Magyarország közötti belső határszakaszokon.

Megnéztük Bánrévét

Ehhez egyrészt a felkészültséget vizsgáló átfogó szakértői ellenőrzés eredményei alapján hozott tanácsi döntés volt szükséges, másrészt kapcsolódnunk kellett az egységes határellenőrzési rendszer számítógépes információs bázisát biztosító II. Schengeni Információs Rendszerhez (SIS II), amelynek a korábbi schengeni övezetbeli országok részéről történő kifejlesztése és üzembe állítása csak 2007-re lett készen. 2007. november 15-én aztán az Európai Parlament jóváhagyta Magyarország és nyolc másik állam (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia) csatlakozását a schengeni övezethez. 2007. december 21-étől megszűnt az állandó határellenőrzés a magyar–osztrák, a magyar–szlovén és a magyar–szlovák határon.

A lépés után tulajdonképpen majd minden határátkelőhely feleslegessé vált, és a legtöbb pusztulásnak indult, vagy rosszabb esetben elkezdték “szétlopni”. Mi a BánréveKrál átkelőt néztük meg túránk első részében.

Milliárdos értékek és az állomány

A schengeni övezethez való csatlakozással tulajdonképpen megszűnt a határőrség, és közel 40 milliárd forint vagyoni érték került a rendőrséghez:

– 500 ezer négyzetméter lakott ingatlan

– több száz jármű

– 4800 darab számítógép

– szerverek

– 2000 db EDR-rádió.

A határőrségtől 9433 embert vettek át, 1322 határőr választotta a nyugdíjat.
hirdetés


hirdet�s