Egyiptomnak üzent az Al-Kaida

Hoszni Mubarak azóta leköszönt egyiptomi elnököt támadta most nyilvánosságra került hangüzenetében az Al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője, az egyiptomi születésű Ajman al-Zavahiri.

Oszama bin Laden helyettese szerint a szekuláris és diktatórikus egyiptomi rendszert csak az elnyomás tartotta a helyén. Zavahiri Mubarakot arab cionistának nevezi 34 perces beszédében, azt állítva, hogy rendszere az USA zsebében van, s az országot valójában az amerikai nagykövetség irányítja. A beszéd – amelynek címe “A remény és a jó hír üzenete Egyiptom népének” – nem a Mubarakot végül elkergető felkelőknek lett címezve, így arra következtetnek, hogy még valószínűleg a január 25-én kirobbant egyiptomi felkelések előtt készült.
Zavahiri a szekuláris egyiptomi alkotmány helyett a vallási alapú törvénykezés, a Sarija bevezetését szorgalmazza. Az Al-Kaida – amely régóta azt hirdeti, hogy bármilyen rendszert csak erőszakkal lehet megdönteni – még nem reagált a Hoszni Mubarakot azóta a hatalomból eltávolító egyiptomi tüntetésekre.Sporthírek