EGYIPTOM: Vizsgálatot követel az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint legalább 300 halottja lehet a több mint egy hete tartó egyiptomi tüntetéssorozatnak. Navi Pillay azt mondta kedden a szervezet genfi székhelyén, hogy ki kell vizsgálni a biztonsági erők szerepét az erőszakos eseményekben.

Pillay szerint meg nem erősített jelentésekből az derül ki, hogy a 300 halotton túl több mint háromezer sebesültje van a tüntetők és a katonákkal megerősített biztonsági erők összecsapásainak. A főbiztos úgy fogalmazott, hogy tudomása szerint több száz embert vettek őrizetbe. Egyiptomi biztonsági és kórházi források hétfőn azt állították, hogy maximum 100 halott lehet.

Pillay szerint a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetések “nagyrészt békések voltak, ezért ki kell vizsgálni, hogy milyen szerepe volt a biztonsági erők által alkalmazott erőszaknak az áldozatok számának megdöbbentően gyors emelkedésében”. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa egyúttal felszólította Egyiptom vezetését, hogy “fékezze meg a biztonsági erőket”.

Pillay szerint “a megmozdulások egyik fő kiváltó oka a Mubarak-rendszer önkényuralma, amely megfosztotta alapvető jogaiktól az egyiptomiakat, akik ellen súlyos visszaéléseket követtek el, beleértve a rendszeres kínzásokat”.

– Független Hírügynökség –