EGYIPTOM: Közös alkotmányreform-bizottságot hoz létre a rezsim és az ellenzék

Az egyiptomi kormány szóvivőjének vasárnapi bejelentése szerint megegyezett tárgyalásukon a rezsim és az ellenzék, hogy létrehoznak egy bizottságot az alkotmány reformjának kidolgozására. Az tárgyalásokon résztvevő ellenzék tagja az eddig betiltott, iszlamista Muzulmán Testvériség nevű mozgalom.

Magdi Radi kormányszóvivő közlése szerint a bizottságban jogi szakértők és politikusok kapnak helyet. A szóvivő azt mondta, hogy az alkotmány és a törvénykezés reformjára javaslatokat tevő bizottság március első hetében kezdi meg munkáját. Mint közölte: megegyeztek abban is, hogy az alkotmány reformja alapján kell végrehajtani a békés átmenetet.

A csaknem két hete tartó tömegtüntetéseket szervező ellenzéki csoportok közül nem mindegyik vesz részt a rezsimmel kezdett megbeszéléseken. Többen azt közölték, hogy addig nem tárgyalnak, amíg Hoszni Mubarak elnök nem mond le. A hivatalos egyiptomi hírügynökség közlése szerint a Muzulmán Testvériség mellett a liberális Wafd párt, a baloldali Tagammu párt, valamint a kormányellenes tüntetéseket szervező demokráciapárti csoportok közül néhány vesz részt a megbeszéléseken.

A legerősebb egyiptomi ellenzéki erőnek számító Muzulmán Testvériség vasárnap hajnalban jelentette be, hogy tárgyalásokba kezdenek az egyiptomi alelnökkel, hogy kiderítsék: a rezsim mennyire veszi komolyan az emberek követeléseit. Ezek az első tárgyalások az egyiptomi vezetés és a betiltott ellenzéki csoport között.

A kormányszóvivő vasárnapi bejelentése szerint a tárgyalások résztvevői abban is megegyeztek, hogy létrehoznak egy irodát a politikai foglyokkal és a szólásszabadság korlátainak felszámolásával kapcsolatban. Közös közleményükben azt is hangsúlyozzák, hogy a biztonsági helyzet függvényében fel meg kell szüntetni a rendkívüli állapotot Egyiptomban. A közlemény végül “elutasít minden külföldi beavatkozást Egyiptom belügyeibe”.Sporthírek