Egyiptom kikölcsönözné a Nofretete mellszobrát

Egyiptom soha többet nem szervez régészeti kiállítást Németországban, ha Berlin nem adja kölcsön egy kiállítás erejéig a híres Nofretete mellszobrot – közölte vasárnap az egyiptomi régészeti hatóság igazgatója. A németek azzal védekeznek, hogy a szakemberek szerint a 3 ezer éves szobor mozgatása túl kockázatos lenne.

Az egyiptomiak három hónapra kölcsönöznék ki Nofretetét. Amennyiben a németek nem adják ki az Ókor Múzeumban kiállított műtárgyat, Egyiptom soha többet nem szervez régészeti kiállításokat Németországban – közölte vasárnap az egyiptomi parlamentben Szahi Havasz, a régészeti hatóság igazgatója.

A 48 centi magas szobrot 1912-ben Egyiptomban ásta ki egy német régész, a műtárgy Németországba szállítása megfelelt az akkori törvényeknek – mondta Bernd Neumann német kulturális miniszter: Egyiptom nem is nyújtotta be igényét a szoborra. Az esetek többségében nincs akadálya a műtárgyak kölcsönzésének, a Nofretete szobor szállítását azonban a szakemberek nem javasolják, ezért nem adta ki Németország az engedélyt – mondta a miniszter.Sporthírek