EGYIPTOM: felfüggesztették az alkotmányt és feloszlatták a parlamentet

Az Egyiptomot irányító katonai tanács vasárnap felfüggesztette az ország alkotmányát, és bejelentette, hogy a készülő új alkotmányt népszavazásra fogják bocsátani. A hadsereg közölte, hogy fél évig irányítják Egyiptomot a választásokig tartó átmeneti időszakban.

Az egyiptomi fegyveres erők legfelsőbb tanácsa az állami televízióban felolvasott, ötös számú kommünikéjében jelentette be, hogy felfüggesztették az alkotmányt, és átmenetileg a hadsereg fogja irányítani az országot. A bejelentés szerint az államfői feladatokat a védelmi miniszter fogja ellátni.

A tanács feloszlatta a parlament alsó- és felsőházát is, és közölte, hogy a következő átmeneti időszakban a tanács rendeletekkel kormányoz majd. A parlamentben a pénteken lemondott Hoszni Mubarak elnök pártja túlnyomó többségben volt, sokak szerint azért, mert csalások történtek a tavaly novemberi parlamenti választások alatt.

A hadsereg egyben felfüggesztette az ország alkotmányát, és közölték, hogy létrehoznak egy bizottságot az alkotmánymódosítás végrehajtására. A tanács bejelentette, hogy az új alkotmányt népszavazásra bocsátják majd.

A tanács közlése szerint a hadsereg hat hónapig, vagy a parlamenti és elnökválasztás végéig irányítja Egyiptomot.

-Független Hírügynökség-