Egyiptom drágítja az olajat

Pénteken az egyiptomi események megváltoztatták az addig viszonylag csendes és sávozó kereskedést a világ vezető tőzsdéin.

Habár a múlt héten rengeteg meghatározó makro adatot tettek közzé, azok mégsem voltak alkalmasak arra, hogy az amúgy már túlhúzott állapotban lévő piacok trendjét megfordítsák. A hangulatváltást az Egyiptomban jelenleg is uralkodó zavargások okozták, bizonytalanságot keltve a térségben, sőt a részvénypiacok zuhanását, valamint az arany és az olaj szárnyra kapását is elindították. Az észak afrikai események még Davost is kissé elhalványították, ahol a világ vezető gazdasági szereplői többek között kiálltak az euró meghatározó szerepe és jövője mellett.

Ez a hét tehát a geopolitikai krízis eluralkodásával kezdődött, ami a menekülő devizáknál árfolyam erősödést (svájci frank, dollár, yen), míg az euró és a térség devizái csökkentek. A mozgások egyelőre a pénteki nagyobb mértékű után mérséklődtek, így inkább korrekciónak tűnnek, mintsem alapvető módosulásoknak.

A Tunéziából induló és Egyiptomra is átterjedő zavargások bizonytalanságot keltettek, és már a múlt héten rányomták bélyegüket a pénz és tőkepiacokra. A közel keleti térség egyik legnagyobb állama vált politikailag instabillá, ami nem kizárt, hogy az egész arab térségben láncreakciót indíthat el, geopolitikai komoly konfliktust okozva. Fontos szállítási útvonalat biztonsága sérülhet, Ázsia és Európa közötti kereskedelem akadozhat, kiemelve a Közel-Keletről induló olajszállítmányok sérülékenységét. Egyiptom ugyan nem a legnagyobb olajhatalom, de az olajpiac igen érzékeny, ezért az észak afrikai belpolitikai konfliktusok az olaj ára mellett hatással vannak az euró és a svájci frank mozgására is. Az olaj csak a pénteki kereskedésben 4%-al emelkedett, így az amerikai típusú WTI olaj a 89$ közelébe érkezett, míg a Brent típusú olaj már a 100$-t ostromolja.

Az egyiptomi CDS felárak is erős emelkedésbe kezdtek, ami tökéletesen tükrözik a befektetetők aggodalmát, amit a Moody’s is kommentált egy egyfokozatú leminősítéssel.

Amerikában a még mindig tartó gyorsjelentési szezonban megjelenő vállalati eredmények mellett bőven jutott a makro adatokból is. A két legfontosabb esemény a szerdai jegybanki alapkamat-döntés és annak kommentárja, valamint a pénteki, 2010 negyedik negyedévi, csalódást keltő GDP adat volt.

A Fed FOMC jegyzőkönyve a befektetők várakozásainak megfelelően az előző Fed üléséhez hasonló tartalmú volt. A döntéshozók még mindig csak visszafogott javulást látnak a gazdaság teljesítményében, ami elmaradt az elvárt mértéktől. A munkaerőpiac továbbra gyenge és az ingatlanpiac is nagyon visszafogott, javulása szinte említést sem érdemlő. Emiatt a kamatok szinten tartása és a 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási csomag megtartása már forgatókönyvszerű volt.

A pénteki USA GDP adat 2010 negyedik negyedévében 3,2%-os bővülést mutatott, elmaradt az elemzői várakozásoktól (3,5%).

A hitelminősítők  sem tétlenkedtek, pénteken a Standardt & Poor’s a korábbi AA-ról AA mínuszra rontotta Japán adósbesorolását. Az új besorolás mellé stabil kilátást kapott Japán az intézettől. Az S&P egy évvel ezelőtt (2010. január 26-án) már figyelmeztette Japánt, hogy államadósságának besorolása veszélybe kerülhet, amennyiben gyenge marad a gazdasági teljesítménye. A stabil kilátást az S&P azzal magyarázta, hogy az erős külső egyenleg valamint a monetáris oldaláról tapasztalt alkalmazkodóképesség enyhíti a költségvetési nyomást. A devizapiacok azonnal reagáltak, a jen látványos gyengülésbe, míg a dollár erősödésbe kezdett, ami az euró-dollár árfolyamát is megváltoztatta. A japán államadósság az egyik legnagyobb az egész világon és várhatóan tovább nő.

Az ázsiai térségben sem felhőtlen a piaci hangulat, különösen a hétvégét követően, miután a meteorológia szolgálattól bejelentették, hogy Ausztráliát egy újabb trópusi ciklon közelítheti meg, ami ismét komoly árvízi károkat okozhat a már korárban is sújtott Queensland térségben.

A Royal Bank Of New-Zeland változatlanul hagyta a 3%-os irányadó kamatrátáját. Annak ellenére, hogy a 2010 harmadik negyedéves GDP-je a várakozásokhoz képest nagyobb mértékben zsugorodott, és a kiskereskedelmi értékesítések sem mutatnak javulást, ezért a piacot kissé meglepte, hogy a jegybank a gazdaságról sokkal optimistábban vélekedik, mint a befektetők.