EGYIPTOM: Csaknem 300-an haltak meg a megmozdulásokban a Human Rights Watch szerint

Legalább 297 ember halt meg január 28-a óta Egyiptomban a Mubarak elnök elleni tömegtüntetések során – derül ki a Human Rights Watch keddi jelentéséből. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint ez csak becslés, a halálos áldozatok valódi száma ennél jóval több lehet.

A Human Rights Watch weboldalán azt közölte a szervezet egyiptomi kutatója, Heba Morayef, hogy a megerősített adatok szerint Kairóban 232, Alexandriában 52, Szuezben 13 ember halt meg. Morayef szerint az áldozatok többségét közelről találták el a rendfenntartók gumilövedékei vagy könnygáz gránátjai.

Az áldozatok nagy többsége január 28-án és 29-én vesztette életét, ekkor voltak a leghevesebb összecsapások a rendfenntartók, illetve a rezsimpárti demonstrálók és a Mubarak-ellenes tüntetők között. A Human Rights Watch szerint azért bizonytalanok az adatok, mert a egyiptomi rezsim utasította a kórházakat, hogy minél kevesebbe áldozatról számoljanak be.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa február 1-én ugyancsak 300-ra becsülte a halálos áldozatok számát. Navi Pillay azt mondta, hogy az összecsapásokban legalább háromezren sebesültek meg, és több száz embert vettek őrizetbe a rendőrök valamint a katonák.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek