EGYIPTOM: Összecsapások Mubarak hívei és ellenzői közt

Egymásnak rontottak szerdán Kairó központjában az egyiptomi államfő távozását követelő tüntetők és Hoszni Mubarak támogatói. Az elnök hívei menetet szerveztek a Tahrir térre, ahol többen összecsaptak a tüntetőkkel, akik kilencedik napja demonstrálnak az államfő lemondását követelve. Néhányan ökölharcot vívtak egymással, míg mások botokkal támadtak a tüntetőkre.

A tüntetők szerint a kormánypárti demonstrálók közül többen is civil ruhás rendőrök voltak. Ezt megelőzően kedd éjszaka, Mubarak tévébeszédét követően Alexandriában vonult az utcára mintegy 150 kormánypárti tüntető, akik “Szeretünk Hoszni!” felkiáltással késekkel és botokkal támadtak az ellenzéki demonstrálókra.

Mubarak híveit végül a hadsereg katonái zavarták szét figyelmeztető lövésekkel. Eközben az egyiptomi hadsereg hazatérésre szólította fel a tüntető kairóiakat. A katonaság szóvivője szerda délelőtt mondott beszédet az állami televízióban, és arra kérte a demonstrálókat, hogy menjenek haza annak érdekében, hogy helyreállítható legyen “az utcák biztonsága és stabilitása”.

– Független Hírügynökség –