EGYIPTOM – Hazaküldi a tüntetőket a hadsereg, a parlament felfüggesztette a munkáját

Hazatérésre szólította fel a kilencedik napja tüntető kairóiakat az egyiptomi hadsereg. A katonaság szóvivője szerda délelőtt mondott beszédet az állami televízióban, és arra kérte a demonstrálókat, hogy menjenek haza annak érdekében, hogy helyreállítható legyen “az utcák biztonsága és stabilitása”.

A MENA egyiptomi hírügynökség beszámolója szerint ezzel párhuzamosan felfüggesztette működését az egyiptomi parlament mindkét háza, addig, amíg a 2010 novemberében és decemberében tartott, vitatott választások eredményeit felül nem vizsgálják. A voksolást több helyszínen erőszak kísérte, és a kritikák szerint nagy számban fordultak elő csalások.

Az egyiptomi hatóságok eközben bejelentették, hogy enyhítenek a napok óta érvényben lévő, Kairót, Szuezt és Alexandriát érintő kijárási tilalmon. Eddig délután három és reggel nyolc között volt tilos az utcán tartózkodni, ám az új rendelet értelmében délután öt és reggel hét között kell otthon maradniuk a városok lakóinak. Kérdés azonban, hogy az új rendeletet mennyire tartják majd be a következő napokban a demonstrálók, akik a tilalom ellenére eddig is az utcán töltötték az estéket.

Az AFP helyszíni beszámolója szerint Kairóban szerdára részlegesen helyreállt az internet-szolgáltatás. Az ország négy legnagyobb szolgáltatója szinte egyszerre tiltotta meg csütörtök este a felhasználóknak a hozzáférést a külföldi oldalakhoz, közte a Twitterhez és a Facebookhoz, amelyeken keresztül a tüntetéseket szervezték.

– Független Hírügynökség –


EGYIPTOM: Összecsapások Mubarak hívei és ellenzői közt

fuggetlen | 2011.02.02 13:51
Egymásnak rontottak szerdán Kairó központjában az egyiptomi államfő távozását követelő tüntetők és Hoszni Mubarak támogatói. Az elnök hívei menetet szerveztek a Tahrir térre, ahol többen összecsaptak a tüntetőkkel, akik kilencedik napja demonstrálnak az államfő lemondását követelve. Néhányan ökölharcot vívtak egymással, míg mások botokkal támadtak a tüntetőkre.