EGYIPTOM – Egyre többen érkeznek a Tahrír térre – a tömeg egyelőre békés

A pénteki imák után egyre többen gyülekeznek a kairói Tahrír téren, az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak távozást követelve: egyes jelentések szerint soha nem látott tömeg gyűlt össze az egyiptomi főváros központjában, több tízezren lehetnek.

A tömeg egyelőre békés, habár több hírügynökség is úgy tudja, hogy Mubarak hívei közül is többen megjelentek már a Tahrír (magyarul: szabadság) téren. A demonstrálók között látni az Arab Liga egyiptomi főtitkárát, Amr Musszát is, aki korábban egy francia rádiónak adott interjújában kijelentette: készen áll szolgálni a népet, így akár elnökjelölt is lehet belőle Mubarak esetleges távozása után. Amr Mussza egyébként tíz éven át Mubarak külügyminisztere is volt.

Eközben Egyiptom második legnagyobb városában, Alexandriában is tízezrek tiltakoznak a Mubarak-rezsim ellen. Az AFP hírügynökség egyik fotóriportere szerint a nagyváros központjában, egy mecsetnél gyűltek össze az egyelőre békésén demonstrálók.

Az egyiptomi ellenzék péntekig adott határidőt Mubaraknak a lemondásra, és további tüntetésekre szólított fel. A demonstrációk 11 napja tartanak Egyiptomban.