EGYIPTOM – A magyar külügyminisztérium egyelőre nem enyhíti a figyelmeztetést

A magyar Külügyminisztérium egyelőre nem tervezi, hogy enyhítsen az egyiptomi utazásokra vonatkozó figyelmeztetésen – mondta a Független Hírügynökségnek Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője.

Az utazás veszélyeire szóló figyelmeztetést szerdán csökkentette a norvég külügyminisztérium, míg Nagy-Britannia, Svédország és Dánia már néhány nappal korábban feloldotta a szigorú figyelmeztetéseket.

Pataki Eszter szerint a minisztérium és a konzuli szolgálat folyamatosan figyeli az egyiptomi helyzetet, és – mint mondta – elképzelhető, hogy az üdülőövezetek térségében hamarosan enyhíteni fognak a figyelmeztetésen. Ez azonban a közeli napokban még nem várható – mondta, kiemelve, hogy nem érdemes az effajta figyelmeztetéseken napról-napra változtatni.

A Külügyminisztérium január 31-én kiadott közleményében közölte, hogy a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével történt egyeztetést követően “az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének további romlása és a közbiztonsági helyzet egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja át Egyiptomot.”

A külföldi turisták múlt hónap végén hagyták el tömegével Egyiptomot, miután a Hoszni Mubarak rezsimje elleni tiltakozó megmozdulások zavargásokba torkolltak a nagyvárosokban. Az erőszakhullám az államfő múlt pénteki lemondása óta azonban enyhült Egyiptomban.
– Független Hírügynökség –