Egyik párt szerint sem jó a Magyar Gárda

Nem jó a Magyar Gárda és nincs rá szükség Magyarországon – jelentették ki egységesen a parlamenti pártok képviselői azon a pénteki nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyet Dávid Ibolya kezdeményezett. Az MDF elnöke azt mondta, egyértelművé akarták tenni, hogy “a gárdák csak egy hangoskodó törpe kisebbséget képviselnek és Magyarország polgárainak demokratikus értékek mellett álló elsöprő többsége mellett”.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke bejelentette, hogy a kormány kezdeményezi a polgári törvénykönyv módosítását a jövő héten annak érdekében, hogy a vallási, nemzeti és etnikai, vagy szexuális kisebbséghez tartozók a közösségüket ért sértő, bántó vagy lealacsonyító megnyilvánulásokkal szemben bírósághoz fordulhassanak. A kormányfő ismét támadta a Fideszt, mert nem egyértelműen határolódik el a Magyar Gárdát alapító Jobbiktól. A Magyar Gárda a kormányfő szerint a nácizmust képviseli.

Navracsics Tibor megismételte, hogy a Magyar Gárda rossz az országnak és rossz a Fidesznek is. Mi több, szükségtelen, de törvényesen bejegyzett szervezet. Hozzátette, ha a kormány jogellenességet tapasztal működésükben, fel kell oszlatnia őket. Navracsics Tibor a kormányfő több közelmúltban tett kijelentésére is reagálva elmondta, hogy a Fidesz 1988-ban azért jött létre, hogy demokrácia legyen Magyarországon. Hogy jön ahhoz Gyurcsány Ferenc, lefasisztázza a jobboldaliakat és hisztérizálja az országot – kérdezte a politikus.

Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély – mondta Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője, hozzátéve, hogy mégis ugyanakkor százak, ezrek, milliók vannak, akik félnek, ezrét minden politikai erőnek meg kell erősítenie, hogy összefognak a radikális erőkkel szemben. A politikus emlékeztetett arra is, hogy több más közép-európai országgal szemben Magyarországon a parlamentben egyetlen radikális párt sincsen.

Harrach Péter, a KDNP alelnöke is úgy látja, nincs fasisztaveszély Magyarországon. A politikus szerint a hisztériakeltés helyett határozott kormányzati munkára lenne szükség, azzal ugyanis minden társadalmi mozgást lehet kezelni.