Egyik napról a másikra nem lehet

Füzesséri József, Szikszó polgármestere
Füzesséri József, Szikszó polgármestere
Szikszó – Füzesséri József Szikszó polgármestere hisz a munkában. Azt mondja nehéz helyzetből indult az általa vezetett a település, de jó úton járnak. Az ősszel például újabb munkahelyek jöhetnek létre a városban, ráadásul hisz a Rákóczi Leader sikerében is. Interjú Füzesséri Józseffel, Szikszó polgármesterével.

– Ilyen egy átlagos hétfői nap a szikszói polgármesteri hivatalban? Már reggel 8 órakor egymásnak adják a kilincset az emberek?

Füzesséri József: Szerencsére igen! Nagyon nehéz helyzetből indultunk, hiszen jó néhány évvel ezelőtt ezt a várost sokan leírták. Úgy tűnt, hogy Szikszónak nincs esélye a kilábalásra és emiatt az itt élő emberek nagy része ebbe beletörődött. A legfontosabb feladatunk anno az volt, hogy elhitessük ezekkel az emberekkel, hogy igenis van esély arra, hogy a mélyből kilábaljunk. Jól sikerült ez az út, ráadásul jól álltak mindehhez a szikszóiak. Ha mindenki a maga területén többet tesz a közösségért, akkor az egész jó irányba fordulhat. Vannak most is nagy álmaink, és vannak olyan álmok, amelyek megvalósultak.

– Melyek ezek?

Füzesséri József: Megépült például Európa legnagyobb palackozó üzeme. Ez azt hiszem ebben a nehéz gazdasági helyzetben hihetetlen. Sokáig az itt élők közül is sokan azt hitték: ez egy blöff. Amikor átadtuk az üzemet, akkor kiderült, hogy ez sokat javít a település megítélésén is. Az elmúlt időszakban az is nyilvánvaló lett, hogy olyan beruházások igyekeznek Szikszóra jönni, amelyek azt sem tudták eddig, hogy a térképen hol kell keresni a várost. A Hell Energy mellett ott van a Xixo víz, amely napi 400 ezer palackot jelent. Azaz valójában ennyiszer hangzik el Szikszó neve szerte az országban és nagyon örülök, hogy az elmúlt évek negatív információi helyett egy pozitív Szikszó kép alakul. Régen a Szatev bűzről, és a kutyairtásról volt hangos az ország. Ez megváltozott! Naponta tárgyalunk új beruházókkal és az elkövetkezendő hónapokban több alapkövet is elhelyezhetünk ezen vállalkozásokkal Szikszón. Büszkén jelenthetem ki, hogy tizenkét csarnokra van ma Szikszón jogerős építési engedély. Ez azt hiszem egyedülálló nem csak a térségben, hanem talán az országban is. Az egyik közel 400 fős csarnok alapkőletételére szeptemberben kerül sor.

– Azért gondolom vannak még tennivalók…

Füzesséri József: Az itt élők jelentős része érzi, hogy Szikszón pozitív irányú folyamatok indultak el. A városnak van gazdája: tereket, játszótereket alakítunk ki, virágosítunk. Azért van egy 20 éves lemaradás, amit egyik napról a másikra nem lehet megoldani. A szikszóiak türelmesek, hiszen látják a fontossági sorrendet. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a pályázati rendszer még mindig egy kicsit lomha. Egy komolyabb beruházás átfutási ideje, az a rész, ami látványos, az két esztendő. Amit 2012-ben elkezdtünk, az idén, vagy a következő esztendőkben valósulhat meg. Egyszóval hirtelen és azonnal sajnos nem megy. A folyamat elején vagyunk és én bízom az emberekben. A szikszóiak sokat tűrtek, de eljutottunk oda, hogy most már a termést tudjuk betakarítani.

– Sokan felkapják rá a fejüket, de tény: Szikszón ingyenes a szemétszállítás.

Füzesséri József: Valóban! Szikszón ingyenes a szemétszállítás. Ugyanakkor valamennyi nyugdíjasunk évente 20 ezer forint értékben úgynevezett Szikszó jegyet kap, ami azt hiszem szintén fontos dolog, mert például a vizet és különböző adókat tudnak belőle fizetni az emberek, de akár az önkormányzati konyhán is lehet vele vásárolni. Mindezt egy szociális bolttal szeretnénk bővíteni.

– Néhány éve az árvíz, és két nyugdíjas ember brutális meggyilkolása kavarta fel Szikszó és talán nem túlzás, az ország életét…

Füzesséri József: 2010-ben az elmúlt 100 év legnagyobb vízállása idején nem sikerült megvédeni a várost. Szerencsére ezután a patakmeder szikszói szakaszán sikerült egy jelentős beruházást megvalósítani, ami azóta többször is jól vizsgázott. Ha a négy évvel ezelőttinél nem jön nagyobb árvíz, akkor biztonságban vagyunk. Ennek ellenére keressük annak a módját, hogy milyen olyan lehetőség van, ami tovább biztosítaná a stabilitást. A Vadász-patakra hosszú távú megoldás lehetne a Szikszó feletti területen egy záportározó megépítése. A kérdés másik fele a közbiztonság. A két idős ember meggyilkolása… Az a borzalom nagyon fontos üzenet volt számunkra… Bevallom, az első pillanattól reméltem, hogy mielőbb megkerülnek az elkövetők. Tény viszont, hogy 2011-ben nem állt rendelkezésünkre kamerarendszer, ami jobban lehetővé tette volna a segítséget a hatóságoknak.

– Most viszont változik a helyzet.

Füzesséri József: A mostani pályázati rendszerben több, mint 8 millió forintot nyert Szikszó a kamerarendszer kiépítésére. Eszerint 16 kamerát fognak felszerelni a városban, ami a ki- és a bejövő forgalmat és a város mozgását is ellenőrizni tudja. Ez egy fontos mérföldkő lesz a település életében. A szikszói térfigyelő kamera rendszer beruházási értéke – amely lefedi a város egész területét – 9,8 millió forint, amelyből 8,4 millió forintot sikerült pályázati úton elnyerni. A beruházás a nyár végére készülhet el.

– Fontos kérdés a munkahelyteremtés is.

Füzesséri József: Nagyon sokan és több oldalról támadták a közmunkát. Az elmúlt három év viszont bebizonyította, hogy ez egy nehéz terület, de összességében ha tisztességgel és jól csinálják, akkor az sikeres. A rendszerben résztvevő emberek jelentős része hosszú évek óta nem dolgozott. Ezért például azt elvárni tőlük, hogy reggel bemenjenek a Hell-hez és reggel 8-tól délután 4-ig tökéletesen dolgozzanak, az úgy gondolom hogy botorság. Volt olyan időszak, amikor 350-en, most 290-en dolgoznak a rendszerben Szikszón. Jelentős részük beállt a sorba: jó szándékkal, tisztességgel. Most is sorban állnak nálam, azért mert dolgozni szeretnének. Nem segélyért, hanem igenis munkáért. A 49 ezer forint valóban nem sok, de arra elég, hogy egy átmeneti időszakban ezeket az embereke átsegítse a krízis helyzeten. Ha beindulnak az új üzemeink, akkor a közmunkásaink közül is tudunk ajánlani embereket.

– A szikszói járás települései kiváltak az Abaúj Leader Egyesületből és Rákóczi Leader néven új vidékfejlesztési egyesületet hoztak létre. Mit vár a Rákóczi Leadertől?

Füzesséri József: A Rákóczi Leadert hét település közreműködésével hoztuk létre. A cél a vállalkozások és a civil szervezetek megerősítése. Vagyis aki maga szeretne valami nagyon jó dolgot csinálni, ahhoz megfelelő szakmai és anyagi segítséget fogunk tudni nyújtani. Ez az ország egyik legkisebb leader csoportja, de remélem, hogy az egyik leghatékonyabb és leggazdagabb lehet.

– “Megszokta” már, hogy Szikszó járásszékhely?

Füzesséri József: A járások kialakítása nem ördögtől való dolog. A kisebb önkormányzatoknak kijelenthető, hogy jó segítség. Tény, hogy például az utazás a kisebb településeknek problémát okozhat. Jó a kapcsolatunk a járás vezetőivel, ezért az önkormányzati munka megerősítését hozta ez a rendszer.

– Juhász-Léhi István –