Nagyvilág

2012.10.16. 23:28

Az önzés boldoggá tesz, de csak a bűntudathatárig

London, 2012. október 16., kedd (MTI) - Az önzés boldoggá teszi az embert, de csak addig, amíg nem érez bűntudatot - állítják amerikai kutatók.

London, 2012. október 16., kedd (MTI) - Az önzés boldoggá teszi az embert, de csak addig, amíg nem érez bűntudatot - állítják amerikai kutatók.

Mindezt tesszük annak ellenére, hogy kora gyermekkorunktól az önzetlenségre és az altruizmusra nevelnek bennünket. Korábban a pszichológia azt feltételezte, hogy az önzés belénk kódolt vonás, nem tehetünk ellene.

A Pennsylvaniai Egyetem pszichológusai azonban árnyalták ezt a képet, szerintük aki legtöbbször az önző utat választja, annak sokszor kell szembesülnie a bűntudattal. 216 egyetemistát teszteltek, mindegyiküknek adtak 3 dollárt. Az első csoportnak azt mondták, hogy adja a pénzt az UNICEF-nek, a másodiknak, hogy megtarthatja, a harmadiknak pedig, hogy eldöntheti, mihez kezd vele. A pénzosztás utáni interjúkból kiderült, hogy azok a hallgatók, akik megtarthatták dollárjaikat, jóval boldogabbnak érezték magukat, mint a másik két csoport tagjai.

"Amit az ember igazán akar, az gyakran önző cselekedet, ám nem teszi meg, mert tudja, hogy lelkiismeret-furdalása támadna miatta" - idézte Jonathan Berman pszichológust, a kísérlet egyik vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap.

A kutatásról és eredményéről az Association of Psychological Science című amerikai folyóirat közölt cikket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!