Egyhónapos előzetes letartóztatásban Naser Oric

Egyhónapos előzetes letartóztatásba helyezték Naser Oricot, az egykori srebrenicai boszniai muzulmán erők főparancsnokát, akit pénteken vettek őrizetbe zsarolás és illegális fegyvertartás gyanúja miatt – közölte a boszniai állami rádió vasárnap.

Az üggyel összefüggésben a volt katonai vezetővel együtt feleségét, Zahidát és egy Dzermin Kadric nevű férfit is letartóztattak két nappal ezelőtt a boszniai hatóságok. A gyanú szerint a csoport 2002. és 2008 októbere között “erőszakkal és megfélemlítéssel” összesen 104 ezer eurónyi (26 millió forint) boszniai márkát zsarolt ki egy Dz. O. monogrammal meghatározott boszniai személytől – közölte a szarajevói főügyészség. A házkutatás során a rendőrség számos, illegálisan birtokolt fegyvert talált mind Oric, mind Kadric otthonában – áll a közleményben.

A 41 éves Oricot várhatóan ugyanaz az ügyvéd képviseli majd, aki a Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt is védte. A férfit egyébként idén júliusban mentették fel a háborús bűnök vádja alól Hágában. Oric azért állt a törvényszék elé, mert a vád szerint a délszláv háborúk idején az irányítása alatt álló egységek hat szerb foglyot öltek meg és többeket bántalmaztak, majd 1992 és 1993 között legalább 50 szerb falut romboltak le. A hágai ügyész azonban úgy vélekedett, hogy a bemutatott bizonyítékok nem támasztják alá egyértelműen, hogy ténylegesen a parancsnok irányítása alatt történtek-e a háborús bűntettek.