Egyházszakadás várható Ukrajnában?

A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka áldását kérte szombaton Viktor Juscsenko ukrán államfő az Oroszországtól független ukrán ortodox egyház megalapítására. I. Bartolomeosz a kereszténység ukrajnai felvételére emlékező ünnepségre érkezett Kijevbe.

“Bízom benne, hogy egy autonóm nemzeti egyház a történelmi igazság fényét jelenti majd Ukrajnában” – mondta Viktor Juscsenko azon a szombati kijevi ünnepségen, amelyen a kereszténység 1020 évvel ezelőtti felvételét ünnepelték az ukrán fővárosban. “Arra kérem Őszentségét, hogy adja áldását erre az álomra, az igazságra, és reményeink szerint államunkra, Ukrajnára” – fogalmazott az államfő I. Bartolomeosz és a kijevi belvárosban összegyűlt több ezer ember előtt.

Moszkva eközben azzal vádolja az ukrajnai kormányzatot, hogy arra használják az ünnepi eseményt, hogy az orosz egyháztól való elszakadásra bátorítsák az ukrajnai egyházakat. A vita középpontjában a keleti ortodox egyházak két befolyásos része áll: az I. Bartolomeosz pátriárka vezette Konstantinápolyi Ortodox Egyház és a II. Alekszij pártiráka által irányított Orosz Ortodox Egyház.

Jelenleg Ukrajnában három nagyobb ortodox egyház működik egymástól lényegében függetlenül: a Moszkvai Patriarchátus alá tartozó Ukrán Ortodox Egyház, a Moszkvától korábban kivált Kijevi Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza és az Ukrán Autokefál Ortodox Egyház. Utóbbi kettőt sem Moszkva, sem a világ 15 önálló ortodox egyháza nem ismeri el. Juscsenko elképzelése szerint e három egyházat a Konstantinápolyi Ortodox Egyház égisze alatt, azaz az Orosz Ortodox Egyháztól függetlenül kellene egyesíteni.

Az ünnepségre egyébként Kijevbe várják II. Alekszij pátriárkát is, aki ugyan technikailag I. Bartolomeosz alárendeltje, ám a 90 millió hívőt számláló Orosz Ortodox Egyház fejeként jóval nagyobb befolyással bír, mint a 3,5 milliós Konstantinápolyi Ortodox Egyház vezetője.

A moszkvai félelmek szerint I. Bartolomeosz arra készül, hogy elismerje a két, eddig “renitensnek” tartott ukrán ortodox egyházat és a konstantinápolyi fennhatóság alá vonja azokat. Ez pedig az orosz aggodalmak szerint hosszú távon oda vezetne, hogy II. Alekszij elveszítené az ellenőrzést a jelenleg még a moszkvai egyház irányítása alatt működő harmadik ukrán ortodox egyház mintegy 11 ezer plébániája fölött is.