Egyházi egyetemi kórusok jótékonysági koncertje

Nagyváradi, budapesti és debreceni keresztény kórusok adnak jótékonysági koncertet a székelyföldi árvízkárosultak javára október 7-én a debreceni Bartók teremben.

Különös zenei élménynek lehetnek részesei október 7-én a Bartók teremben a kórusmuzsika hívei: a Református Kollégium Kántusa, a Partiumi Keresztény Egyetem vegyes kara és a Károli Gáspár Református Egyetem Soli Deo Gloria kórusa mutatják be Mendelssohn-Bartholdy: Lobgesang (Dicsőítő ének) című oratóriumát és Draskóczy László: Károli kantátáját.

A Károli kantátának ez lesz az ősbemutatója.

A művet a zeneszerző a Budapesti Református Teológia felkérésére írta, amely idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját.

A nagy múltú intézmény október 10-én a budapesti Zeneakadémián a jubileumhoz méltó koncerttel kívánja emlékezetessé tenni a másfél évszázadról szóló megemlékezést, arra az alkalomra készült a kantáta. A váradi, a debreceni és a budapesti kórusok tagjai azonban azt szerették volna, hogy a két oratórikus mű még a budapesti koncertek előtt Debrecenben is alhangozzon, ezért tűzték ki október 7-ére a Bartók termi bemutatót, mondta el egy mai sajtótájékoztatón Berkesi Sándor, a Kántus Liszt-díjas karnagya.

Hangsúlyozta, hogy bár a koncert ingyenes lesz, a helyszínen lehetőség nyílik adományokkal segíteni az árvíz sújtotta székelyföldieket. Egyszersmind köszönetét fejezte ki a hangverseny támogatóinak, köztük Debrecen önkormányzatának, hogy a megyei jogú város Filharmónikus zenekara is segíti közreműködésével a rendezvényt.

G. I.