Egyházaknál keresnek búvóhelyet a visszautasított menedékkérőknek Kanadában

Washington, 2012. október 15., hétfő (MTI) – Egyházaknál keresnek búvóhelyet bevándorlásügyi civil aktivisták azok számára, akiknek menedékkérelmét visszautasították a kanadai hatóságok – tudta meg a Toronto Star című kanadai napilap.

A lap internetes oldalán azt írta, hogy a Dél-ontariói Szentély Közösség tagjai eddig 13 templomot és két mennonita közösséget kerestek meg, de eddig csak négy torontói templom egyezett bele, hogy menedékkérőket fogadjon be. A kevés befogadott közé tartozik a magyar Pusuma József és háromtagú családja, akiket egy torontói anglikán templom fogadott be.

Pusuma, aki öt éven át a roma Mohácsi Viktória (a lap Veronika keresztnéven említi) egykori SZDSZ-es EP-képviselő munkatársa volt, 2009-ben érkezett Kanadába, ahol életveszélyes fenyegetésekre hivatkozva kért menedéket. Folyamodványát elutasították és tavaly decemberben elrendelték a kitoloncolását. A hatóságok ezt részben azzal indokolták, hogy a levél amelyben Mohácsi igazolta, hogy Pusuma a munkatársa volt, nem volt lefordítva.

http://www.thestar.com/news/world/article/1271191–failed-refugee-claimants-find-sanctuary-in-toronto-churches

Korábbi sajtóértesülések szerint 2012 februárjában Mohácsi Viktória is menedékjogot kért Kanadában.

– MTI –