Egyhangúlag támogatta Lenkovics és Lévay alkotmánybíróvá választását az alkotmányügyi bizottság

Ellenszavazat nélkül támogatta Lenkovics Barnabás és Lévay Miklós alkotmánybíróvá választását az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága, miután a testület keddi ülésén meghallgatták a két jelöltet. A parlament jövő hétfői ülésén, kétharmados többséget igénylő, titkos szavazással döntenek a jelöltek megválasztásáról.

Lenkovics Barnabás ombudsman az alanyi és az alapjogok védelmét nevezte legfontosabb feladatának alkotmánybíraként. Mint mondta: az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként a végrehajtás kontrollját látta el, alkotmánybíróként azonban a jogalkotás ellenőrzése lesz a dolga. Az ombudsmani hivatal egyszemélyes munka volt, nagyobb szabadsággal, miután ajánlásai nem voltak kötelező érvényűek. Az Alkotmánybíróságon viszont csapatmunka zajlik, és jóval szigorúbban kell érvelni, ragaszkodni az alkotmányhoz, mert a határozatok mindenkire vonatkoznak – közölte Lenkovics Barnabás. Az ombudsman megválasztása esetén 10 napon belül lemond jelenlegi posztjáról és április 21-én lép hivatalba.

Lévay Miklós, az ELTE rektorhelyettese közölte: a büntetőjog a fő szakterülete, szakmai érdeklődésének középpontjában pedig a kábítószerkérdés áll. A gyermeki jogok kérdése is foglalkoztatja – mondta. Lévay Miklós szerint a jelenlegi magyar szabályozás nem áll összhangban az ENSZ gyermekjogi egyezményével, amely fő szabályként zárt tárgyalást ír elő a 18 év alatti vádlottak ügyében, míg itthon ez csak kivételes esetekben valósul meg.

A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai egyetértettek abban, hogy mindkét jelölt kiválóan felkészült jogász, kiemelkedő szakmai teljesítménnyel rendelkeznek, és méltóak az alkotmánybírói tisztség betöltésére. Az is elhangzott, hogy a két új jelölttel biztosított, hogy Erdei Árpád és Harmathy Attila alkotmánybírák mandátumának lejárta után is lesz a büntetőjognak és a polgári jognak elismert szakértője a taláros testületben.

Az Országgyűlésben legutóbb február 19-én szavaztak alkotmánybíró-jelöltekről. Akkor Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának igazgatója kapta meg a szükséges kétharmados többséget és Kiss László alkotmánybírát pedig újraválasztották. Lenkovics Barnabás és Lévay Miklós megválasztásával ismét teljes, 11 tagú, lehet a taláros testület.Sporthírek