Egyhamar nem jutunk a felfedezett bolygó közelébe, de sok mindent megtudhatunk róla

Valószínűleg az elkövetkező 10-20 évben nagyon sok új információt meg lehet majd tudni a nemrég felfedezett földszerű bolygóról, de ötven éven belül biztosan nem jutunk a közelébe – mondta a Független Hírügynökségnek Lorncz Kinga, a Planetárium igazgatója. Közölte azonban, hogy ma már vannak olyan speciális űrtávcsövek, amelyek segítségével nagy távolságból is olyan méréseket lehet készíteni, amivel hamarosan egyebek mellett a légkörét is meg lehet határozni.

Csillagászok kedden este jelentették be, hogy felfedeztek egy Földhöz hasonló bolygót.

Az égitest a Naprendszerünkhöz 100 legközelebbi csillagrendszerek egyikébe tartozik. A csillag, amely körül kering 20 fényévnyire van. A legközelebbi Naprendszeren kívüli csillag négy fényévnyire, tehát egy viszonylag közeli csillagrendszerben – magyarázta Lorncz Kinga.
Hozzátette: a bolygó az égbolton a mérleg csillagképben van, de ezt szabad szemmel nem lehet látni.

Lorncz Kinga magyarázata szerint a bolygónak az a különlegessége, hogy egy olyan zónában kering, amely lehetővé teszi, hogy felszínén a víz folyékony állapotban megtalálható legyen. Szakemberek úgy becsülik, hogy 0 és 40 Celsius fok közötti hőmérséklet lehet a bolygón, így akár az egész felszínét óceán boríthatja.
Ez az élet keresésében nagyon fontos állomás, hiszen jelenlegi ismereteink szerint a víz elengedhetetlenül fontos az élet kialakulásához – magyarázata az igazgató.

Lorncz Kinga beszélt arról is, hogy az elkövetkező ötven éven belül biztosan tudunk a közelébe kerülni. Hiszen fénysebességgel is húsz év lenne az út oda, és húsz vissza.
Az igazgató szerint azonban egyáltalán nem fontos a közelébe jutni ahhoz, hogy számos információ kiderüljön az égitestről tíz-húsz éven belül. Speciális űrtávcsövekkel várhatóan olyan információkhoz is hozzá lehet majd jutni, mint például a légköri összetétele.